Peru proglasio zdravstvenu vanrednu situaciju zbog porasta broja slučajeva denga groznice

Peru proglasio zdravstvenu vanrednu situaciju zbog porasta broja slučajeva denga groznice

Peru je u ponedeljak proglasio zdravstvenu vanrednu situaciju u većini svojih provincija zbog sve većeg broja slučajeva denga groznice koji se javljaju u vreme viših temperatura od uobičajenih uzrokovanih vremenskim obrascem El Nino.

Prema nacionalnom ministarstvu zdravlja, broj registrovanih slučajeva denga groznice tokom prvih sedam nedelja ove godine dvostruko je veći nego u istom periodu 2023. godine – sa više od 31.000 zabeleženih slučajeva.

„Ovo je ozbiljan problem“, rekao je ministar zdravlja Cesar Vaskuez prošle nedelje, pre nego što je proglašeno vanredno stanje. „I to izmiče kontroli.“

Hitna zdravstvena situacija omogućiće državnoj vladi da brže prebaci sredstva u pogođene regione, kao i da prevozi lekare i medicinske sestre. Pokrivaće 20 od 24 provincije zemlje, uključujući regione koji okružuju glavni grad Limu.

Epidemija denga groznice prošle godine dovela je do pritiska na javni zdravstveni sistem u Peruu, jer su hiljade tražile negu u hitnim sobama.

Bolest širi Aedes Aegipti, komarac koji se razmnožava u toplim i vlažnim uslovima.

Iako većina slučajeva denga ima lagane simptome, bolest može izazvati jake glavobolje, groznicu i bolove u mišićima.

Prošle godine od epidemije denga u Peruu umrlo je 18 ljudi, dok su u prva dva meseca ove godine od virusa umrla 32 Peruana.

U decembru je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da je epidemija denga groznice u Peruu 2023. povezana sa kišama i visokim temperaturama koje su pomogle da populacija komaraca raste, posebno na severu zemlje.