Protest u Kolumbiji: Oplakivanje ubijenih boraca FARC-a i lidera ljudskih prava

Protest u Kolumbiji: Oplakivanje ubijenih boraca FARC-a i lidera ljudskih prava

Držeći bele karanfile, stotine Kolumbijaca marširalo je u utorak ispred kongresa, izražavajući tugu zbog ubistava lidera ljudskih prava i stotina bivših boraca pobunjenika koji su ubijeni nakon potpisivanja mirovnog sporazuma sa vladom 2016. godine.

Protest je organizovala grupa za ljudska prava zbog zabrinutosti zbog porasta napada na civile u ruralnim delovima Kolumbije, gde nasilje i dalje traje uprkos mirovnom sporazumu. Više od 400 bivših boraca FARC-a je ubijeno otkako su položili oružje 2016. godine, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Elizabet Dikinson, analitičarka u Međunarodnoj kriznoj grupi, izjavila je da nesposobnost vlade da zaštiti ove bivše borce može ugroziti napore pregovora o mirovnim sporazumima sa drugim pobunjeničkim grupama. Administracija predsednika Gustava Petra je potpisala prekid vatre sa nekim grupama, ali je malo napretka postignuto po drugim pitanjima.

Protestnici su nosili fotografije ubijenih i postavili simbolične urne sa imenima ubijenih. Ovaj događaj je označio snažan izraz nezadovoljstva i zahteva za prekidom nasilja nad bivšim borcima FARC-a i liderima ljudskih prava.