SAD blokiraju treći pritisak na prekid vatre u Gazi u UN

SAD blokiraju treći pritisak na prekid vatre u Gazi u UN

Sjedinjene Države su stavile veto na meru Saveta bezbednosti UN kojom se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze, označavajući jedini glas „ne“ na nacrt koji je dobio podršku 13 drugih članica. Vašington je iskoristio pravo veta da blokira dva prethodna pokušaja, tvrdeći da taj potez neće dovesti do „trajnog mira“.

Poziv na hitan humanitarni prekid vatre oborila je američka delegacija u utorak. Dok je 13 zemalja u 15-članom Savetu bezbednosti bilo za rezoluciju koju je izradio Alžir, Vašington je bio jedina zemlja koja je glasala protiv, dok je Britanija bila uzdržana.

„Zahtevanje trenutnog, bezuslovnog prekida vatre bez sporazuma koji od Hamasa zahteva da oslobodi taoce neće doneti trajni mir. Umesto toga, to bi moglo da produži borbe između Hamasa i Izraela“, rekla je američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild savetu pre glasanja.

Prošlog vikenda Tomas-Grinfild je signalizirao da će se SAD usprotiviti novom naporu za prekid vatre, tvrdeći da bi to moglo ugroziti tekuće pregovore između zaraćenih strana kako bi se postigla privremena pauza u borbi i oslobađanje svih preostalih talaca koje drži Hamas.

Iako najnoviji nacrt rezolucije nije direktno povezao prekid vatre sa oslobađanjem talaca, u njemu se posebno poziva na bezuslovno oslobađanje onih koje su palestinski militanti zarobili tokom terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Izaslanik Alžira u UN-u Amar Bendžama rekao je da podržavanje ove mere predstavlja „podršku pravu Palestinaca na život“, dok bi se suprotstavio da bi to značilo „podržavanje brutalnog nasilja i kolektivne kazne koja im je naneta“.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur kritikovao je SAD zbog njihovog glasanja, rekavši „Poruka koja je data Izraelu ovim vetom je da može da nastavi da se izvlači sa ubistvom“.

Iako je Vašington zabranio tri odvojena pokušaja prekida vatre u Savetu bezbednosti, predložio je sopstveni nacrt rezolucije u kojoj predlaže kraću „pauzu“ sukoba kako bi se ostavilo vreme za pregovore i pomoć da stigne do opkoljene palestinske enklave. Suparnička rezolucija takođe poziva Izrael da se uzdrži od kopnenog napada na Rafu, gde su se stotine hiljada izbeglica okupile usred višemesečnog napada Izraela.

Nacrt koji sponzorišu SAD bi „podvukao svoju podršku privremenom prekidu vatre u Gazi što je pre izvodljivo, na osnovu formule oslobađanja svih talaca i poziva na uklanjanje svih prepreka pružanju humanitarne pomoći u velikom obimu“, navodi se u tekstu mera kaže.

Prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima, skoro 29.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj vojnoj operaciji, koja je pokrenuta kao odgovor na Hamasov teroristički napad krajem prošle godine. U iznenadnom napadu ubijeno je oko 1.200 ljudi, dok su palestinski militanti vratili više od 250 talaca u Gazu. Desetine talaca je od tada oslobođeno u sklopu serije razmene zatvorenika tokom jednonedeljnog primirja u novembru 2023.