G7 obećavaju da će podržati energetski sektor Ukrajine

G7 obećavaju da će podržati energetski sektor Ukrajine

VAŠINGTON – G7 i druge partnerske zemlje u utorak su obećale da će zadržati podršku ukrajinskom energetskom sektoru, uključujući isporuku opreme i druge humanitarne pomoći tokom zime, saopštio je američki Stejt department posle sastanka ministara spoljnih poslova grupe, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši bili su ko-domaćini sastanka, na kojem su zemlje takođe obećale da će nastaviti sa koordinacijom napora Ukrajine da „modernizuje i dekarbonizuje svoju energetsku mrežu“, saopštilo je ministarstvo posle virtuelnog sastanka.

Ministri spoljnih poslova ponovili su pozive Rusiji da zaustavi napade na ukrajinske energetske i sisteme grejanja, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

„Grupa se obavezala da nastavi svoju blisku koordinaciju kako bi ove zime isporučila opremu i humanitarnu podršku, nabavila osnovnu infrastrukturu i podržala dugoročnu viziju Ukrajine da modernizuje i dekarbonizuje svoju energetsku mrežu i integriše se u evropski sistem“, navodi se u saopštenju.

Desetine hiljada ljudi su ubijene, a milioni proterani iz svojih domova od ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je u utorak da je njegova zemlja nastavila da radi sa partnerima na ubrzanju radova na popravci za obnovu proizvodnih i distributivnih postrojenja, kako bi energetski sistem bio manje centralizovan i implementirao nove programe energetske efikasnosti.

Ukrajina ima dovoljno rezervi uglja i gasa za preostale mesece zime uprkos ponovljenim ruskim napadima na njen energetski sistem, rekao je Šmihal.

On je dodao da je situacija u energetskom sektoru i dalje teška, ali pod kontrolom nakon višemesečne ruske kampanje udara bespilotnih letelica i raketa na kritičnu infrastrukturu koja je oštetila oko 40 odsto energetskog sistema.

Uprkos neuobičajeno toplom vremenu u decembru i januaru, u svim regionima Ukrajine dolazi do zakazanih isključenja električne energije zbog energetskog deficita. Mrežni operater Ukrenergo rekao je da je proizvodnja energije porasla ove nedelje.