Izrael obećava „bolne udarce“ Hamasu

Izrael obećava „bolne udarce“ Hamasu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će pojačati pritisak na Hamas i zapretio da će „naneti dodatne i bolne udarce“ u nastojanju da oslobodi preostale izraelske taoce koji se drže u Gazi.

Veruje se da je oko 129 Izraelaca još uvek u zarobljeništvu, nakon upada palestinskih militanata u jevrejsku državu 7. oktobra, kada je više od 1.100 ljudi, uglavnom civila, ubijeno, a preko 200 uzeto kao taoci. Kratkotrajno primirje u novembru prošle godine dovelo je do oslobađanja 105 talaca u zamenu za 240 palestinskih zatvorenika, ali su dalji pregovori zaustavljeni zbog Hamasovih zahteva za trajnim prekidom vatre i potpunim povlačenjem izraelskih snaga, što je Netanjahu odbacio kao „zabludu“.

U video poruci uoči Pashe u nedelju, Netanjahu je rekao da bi odsustvo talaca tokom praznika „samo ojačalo našu odlučnost da ih vratimo“, objašnjavajući da su svi izraelski predlozi da se obezbedi oslobađanje talaca „odbačeni potpuno od Hamas.”

„Umesto da se povuče sa svojih ekstremnih pozicija, Hamas gradi podele u nama. Ohrabruje ga pritisci usmereni na izraelsku vladu. Kao rezultat, samo pooštrava uslove za oslobađanje naših talaca“, nastavio je Netanjahu, očigledno misleći na antivladine proteste koji pozivaju na nove izbore i zahtevaju da vlasti učine više kako bi se postigao novi dogovor o taocima.

„U narednim danima pojačaćemo vojni i diplomatski pritisak na Hamas jer je to jedini način da oslobodimo naše taoce i ostvarimo našu pobedu“, dodao je on.

Više od 34.000 Palestinaca je ubijeno otkako su Izraelske odbrambene snage (IDF) započele svoju kampanju bombardovanja nakon čega je usledila kopnena invazija, prema najnovijim podacima koje je dalo Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas.

Netanjahu smatra da Izrael ne može da postigne svoj cilj „potpune pobede“ bez pokretanja ofanzive na grad Rafah u južnoj Gazi, gde je oko 1,4 miliona raseljenih Palestinaca potražilo utočište od početka rata.

Potencijalna invazija na gusto naseljeni grad podigla je uzbunu u međunarodnoj zajednici, a američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je ove nedelje na „strašne posledice“ ako Zapadni Jerusalim nastavi sa planom.