FIFA predstavlja novu tehnologiju veštačke inteligencije za Svetsko prvenstvo u Kataru

FIFA predstavlja novu tehnologiju veštačke inteligencije za Svetsko prvenstvo u Kataru

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo može izgledati malo drugačije od onih koje su prethodile nakon što je FIFA otkrila da će koristiti najsavremeniju ofsajd tehnologiju tokom celog događaja u Kataru.

Više od četiri godine nakon što je video potpomognuto suđenje (VAR) uvedeno na Svetsko prvenstvo u Rusiji, vodeće telo svetskog fudbala nastavilo je da modernizuje igru i koristiće poluautomatizovanu ofsajd tehnologiju (SOAT) tokom turnira kasnije. Ove godine.

Tehnologija se oslanja na 12 kamera za praćenje koje će pratiti različite tačke na telu svakog igrača brzinom od 50 kadrova u sekundi i, u kombinaciji sa senzorom ugrađenim u fudbal za meč, trebalo bi da dovede do jasnijih – i što je najvažnije, bržih – odluka o ofsajdu na ključne tačke u igricama.

Sistem veštačke inteligencije će moći sa skorom sigurnošću da utvrdi da li je igrač u ofsajdu u bilo kom trenutku tokom meča – sa video zapisima koji se takođe koriste za unos tačnog trenutka kada je lopta udarena.

Podaci će se tada odmah izračunati i preneti sudiji utakmice. Video sudija će takođe odrediti da li igrač koji je označen kao ofsajd „ometa“ trenutnu igru.

Ideja koja stoji iza nove tehnologije bila je da se ukloni neodlučnost sa fudbalskog terena, kaže legendarni italijanski sudija Pjerluiđi Kolina.

„Želimo da imamo tačne i brže odluke“, rekao je Kolina, koji je predsednik Sudijskog komiteta FIFA.

Implementacija SOAT-a velikih razmera dolazi nakon uspešnih probnih vožnji na Arapskom kupu i Svetskom prvenstvu za klubove. Takođe su ga testirali nezavisni recenzentski timovi na različitim univerzitetima širom sveta.

Trenutni ofsajd sistem u fudbalu je veoma omalovažavan. Pre SOAT tehnologije, odluke o zatvaranju ofsajda zahtevale su od video sudija da ručno odrede ofsajd liniju na terenu pre nego što je odluka doneta – nešto što je često unosilo minutnu pauzu u akciju.

Novi sistem će videti digitalno prikazivanje ofsajd poziva na ekranu stadiona i na televiziji u roku od nekoliko sekundi.

„Koristimo iste podatke koje su prikupili različiti elementi poluautomatizovanih ofsajda za generisanje 3D animacije jer želimo da pružimo najbolju moguću perspektivu fudbalskim navijačima“, rekao je direktor fudbalske tehnologije i inovacija FIFA Johanes Holcmuler.

„Mislim da se svi slažemo, posebno kada su u pitanju tesni ofsajd incidenti, ponekad je prilično teško ako vidite samo linije koje se preklapaju da kažete da li je igrač bio u ofsajdu ili ne. ”

Cilj je da se smanji vreme potrebno za donošenje čvrstih odluka u ofsajdu sa trenutnog proseka od 70 sekundi na nešto što je bliže 15-20 sekundi.

Kolina je, međutim, želeo da izjavi da dodatna upotreba automatizovane tehnologije neće učiniti tradicionalno suđenje suvišnim.

„Čuo sam i čitao sam o robotskim sudijama i sličnim stvarima – razumem da je to ponekad veoma dobro za naslove, ali to nije slučaj“, rekao je on.

„Zvaničnici utakmice su i dalje uključeni u proces donošenja odluka, jer poluautomatski ofsajd daje odgovor samo kada igrač koji je bio u ofsajd poziciji igra loptu. Drugim rečima, procena ometanja protivnika ostaje odgovornost zvaničnika utakmice.

„Kada bi samo tehnologija bila relevantna, verovatno bi danas sa vama razgovarao inženjer umesto mene.