Šolc, Makron, Duda će u Parizu razgovarati o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Šolc, Makron, Duda će u Parizu razgovarati o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

Nemački kancelar Olaf Šolc i poljski predsednik Andžej Duda doputovaće sledećeg ponedeljka u Pariz na razgovore sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, ovo prenosi Politiko pozivajući se na francuske zvaničnike.

Očekuje se da će sastanak na večeri biti usredsređen na nastojanja Ukrajine za članstvo u NATO-u i bezbednosne garancije saveznika uoči samita NATO-a u julu.

Prošle nedelje, Makron je pozvao da se Ukrajini daju „snažne, konkretne i opipljive“ bezbednosne garancije i rekao da Ukrajini treba ponuditi „put ka članstvu [NATO]“. Šolc je, međutim, izgledao oprezniji, rekavši prošlog četvrtka da fokus ne treba da bude na članstvu, već na tome „kako mi kao građani možemo da podržimo Ukrajinu“.

Poljska je više puta pozivala na snažne bezbednosne garancije za Ukrajinu. Duda se u utorak sastao sa nekoliko lidera NATO-a u istočnoj Evropi kako bi razgovarali o ratu u Ukrajini i njenim nastojanjima da se pridruži alijansi.

Iako je široko prihvaćeno da Ukrajina neće moći da se pridruži Alijansi dok je u ratu sa Rusijom, članice NATO-a su podeljene oko toga kako treba da odgovore na trenutne pokušaje Ukrajine za članstvo u NATO.

Međutim, prema rečima francuskog diplomate, članice NATO-a treba da pošalju snažan signal Rusiji u trenutku kada Ukrajina kreće u kontraofanzivu.

„Ako ne nađemo rešenje koje zadovoljava sve, postoji rizik da ne dođemo do… jedinstvenog saopštenja, što bi očigledno bio najveći poklon koji bismo mogli da damo Rusiji“, rekao je diplomata, koji nije ovlašćen da javno govori.

Očekuje se da će lideri razgovarati i o drugim temama kao što su evropski suverenitet i odbrana.

Kako je saopšteno, Ukrajina traži od Zapada obavezne bezbednosne garancije kako bi osigurala svoj dugoročni opstanak, ali saveznici još nisu spremni da to daju.