Janković: Ideja bojkota kompromitovana – prosto, prosuto mleko, treba gledati da se obnovi jedinstvo

Janković: Ideja bojkota kompromitovana – prosto, prosuto mleko, treba gledati da se obnovi jedinstvo

Univerzitetski profesor u penziji Vladeta Janković, povodom raspada opozicione koalicije Srbija protiv nasilja zbog neslaganja dve njene struje oko toga da li treba izaći ili ne na beogradske i lokalne izbore 2. juna, kaže da je apsolutno bio pristalica bojkota, i to aktivnog, sa blokiranjem mesta, sa uličnim demonstracijama, „ali sad je ideja bojkota kompromitovana, sad je gotovo, prosto, to je prosuto mleko i nad tim ne treba plakati“, kao i da sada po svaku cenu treba gledati da se obnovi jedinstvo. Urednik portala European Western Balkan Aleksandar Ivković smatra da opozicija na predstojeće izbore ne treba da gleda kao na „vododelnicu“.

„Jer, i posle njih će morati da se nastavi borba opozicije protiv vlasti. Pobedili ne pobedili. Čak i da osvoje velike gradove, to neće biti garant pada vlasti. To je poenta. Ja mislim da opoziciji šteti da razmišlja na taj način da mora da osvoji gradove. Da je samo pobeda jedino što se računa. Bitno je postizati dobre rezultate. Da li su oni – pobeda? U najboljem slučaju je to po opoziciju. Ako nije pobeda, ipak treba i one snažne rezultate kakvi su i bili u decembru ceniti kao napredak“, smatra on.

Janković, komenatrišući slogan Biram borbu, dela opozicije koji je odlučio da izađe na izbore, kaže da misli da je vrlo dobar.

„Ali, hajde svi da ga poštujemo i naročito je važno da se probude građani. Znate, Beograd danas, to je Duško Radović rekao, liči na veliku čekaonicu. Svi čekaju kako će se nešto rasplesti. Onda su čekali bolja vremena. A sad svi čekaju taj rasplet i narod je motivisan. I ako bi se ponovo uspostavila zajednica, Vučić i njegovi bi bili kao gromom pogođeni. A u narodu bi se, u građanima koji su svesni nesreće, probudila bi se energija i volja da doprinesu. Makar učešćem u izbornim komisijama ili kontrolom izbora itd“, ocenio je Janković.

On je istakao da je ovaj raskol u opoziciji „tačno ono što je Vučić hteo da se dogodi“.

„Ja vas podsećam, 18. marta bio sam vaš gost, ljubazno ste me pozvali i tim rečima sam rekao da ono odlaganje izbora za 2. juni, što se slavilo kao veliki uspeh, da je to nešto što odgovara Vučiću zato da bi razbio opoziciju, da bi podmetnuo tu ugarak, u tu kuću, što je učinio,i ovo što se dogodilo je po meni najgore što se moglo dogoditi. Znate sad, bilo da je opredeljenje izbori, bilo da je opredeljenje bojkot, i jedno i drugo mora da se uradi zajedno. Ako ne uradite zajedno propali ste i na izborima, i propašćete u bojkotu“, kazao je.

Istakao je da je apsolutno najvažnije da se očuva jedinstvo.

„Najteži udarac koji je Vučić pretrpao za sve ove godine bilo je ujedinjenje opozicije prošle godine. I najveća radost koja mu se mogla prirediti je bila ova svađa, odnosno raskol do kojeg je sad došlo“, ocenjuje Janković.

Na pitanje da li je opozicija, birajući između dva zla, izabrala oba, on smatra da ne bi bilo zlo da idu zajedno.

Podsetio je na svoj višedecenijski angažman u opoziciji, i da se uvek trudio da održi jedinstvo unutar njenih redova.

Dodaje i da ova trenutna situacija „u stvari, ako objektivno gledate i odbacite predrasude, uopšte nije loša“.

„Ono što čeka Vučića, recimo u prvoj polovini maja, do sredine maja, to su vrlo teški udarci. Dočekaće ga Srebrenica, dočekaće ga Kosovo, članstvo u Savetu Evrope. Na kraju, pazite, dočekaće ga 3. maj. I to ne treba zaboraviti, ta strašna godišnjica, to je prilika da, ne opozicije, nego slobodoumni građani Srbije, pravdoljubivi građani Srbije, izađu na ulicu, i da izađu u tamnoj odeći, i da prođu ulicama grada bez ijedne reči, bez parola, bez muzike, bez šetalice, bez govora, u mrtvoj tišini. Neka prođe nekoliko desetina hiljada ljudi, pa ćete videti kako će izgledati Vučićeva izborna kampanja. Hoću da vam kažem da još uvek ima vremena da se tu neki sporazum postigne“, poručuje Janković.