Seča drveća u Košutnjaku – stanari strahuju da ne „niknu“ zgrade

Seča drveća u Košutnjaku – stanari strahuju da ne „niknu“ zgrade

Seče se drveće u Košutnjaku u Godominskoj ulici. Stanari strahuju da na mestu šume ne nikne stambeni kompleks. Nadležni tvrde da je u pitanju redovna seča zbog nezadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, izgleda i vitalnosti postojeće vegetacije i da je planirano pošumljavanje u toku sledeće zime, piše RTS.

Ekipa RTS-a je u Košutnjaku zatekla znak upozorenja da je u toku seča, jedan traktor i ekipu „Srbijašuma“. Stanari tog dela grada zabrinuli su se da će tu nići zgrada.

„Iza nas se nalazi „24. I odeljenje“. Osnovom je planirana čista seča zbog nezadovoljavajućeg zdravstvenog stanja, izgleda i vitalnosti postojeće vegetacije, te je planirano da se nakon uklanjanja ove šume izvrši priprema terena i pošumljavanje adekvatnim sadnicama u toku sledeće zime“, kaže Adiba Džudović iz „Srbijašuma“.

U knjizi Osnove i gazdovanja šumama piše da je taj hektar procenjen kao retka i loša šuma na nekvalitetnom zemljištu.

Kako kažu u „Srbijašumama“, u toku godine organizuju više takvih seča, kako bi se pospešilo zdravlje vegetacije.

Po rečima njihovih stručnjaka, šume trpe velike štete, što prirodne, što prouzrokovane postupcima ljudi, a Košutnjak je najviše stradao pre dve godine zbog jake zime.

„Najlošije zdravstveno stanje od svih šuma u Beogradu je upravo ovde na Košutnjaku, iako mi i danas uživamo u hladovini ovih stabala, ona nažalost nemaju perspektivu, ali ovo je gradska šuma, šuma posebne namene i vrlo oprezno se pristupa načinu obnavljanja ove šume“, ističe Džudovićeva.

Ukazuje da građani očekuju da šumarski stručnjaci uklanjaju samo suva, bolesna, oštećena stabla.

Vrlo često, objašnjava, u očima laika neka stabla deluju idealno lepo i zeleno, ali gledano očima stručnjaka, ona nemaju perspektivu i moraju se ukloniti iako nisu suva.

Prema propisima Svetske zdravstvene organizacije, minimalna zelena površina za urbane prostore je devet kvadratnih metara po stanovniku, idealna 50.

U Beogradu najmanje zelenila ima na Vračaru, samo metar i po kvadratni po stanovniku.

„Ako to poredimo sa brojem stanovnika i uzmemo u obzir sve te površine, mi ćemo doći do impozantne brojke od 90 metara kvadratnih po stanovniku. Deluje da je Beograd u samom startu u povoljnoj skali. Međutim, kada uradimo tipologiju tih površina, dobar deo moramo da odbacimo, jer one nisu javne zelene površine. Ako izbacimo sve te površine i svedemo samo na javno dostupne, Beograd spada na 20-25 metara kvadratnih po stanovniku, znači negde smo u donjoj granici“, kaže Boris Radić sa Šumarskog fakulteta.

Samo 15 odsto grada je pod parkovima, šumama, drvoredima, a u Beogradu su za sada, umesto stabala i zdravijeg vazduha, parkinzi i spratovi.

Na Košutnjaku, kako su se i zvaničnim dokumentima obavezali u „Srbijašumama“, na jesen bi trebalo da bude zasađeno 2.800 stabala bagrema.