Avio-kompanija SAS isključila je proizvode prehrambenog giganta Mondeleza, kojeg je Ukrajina proglasila „sponzorom rata“

Avio-kompanija SAS isključila je proizvode prehrambenog giganta Mondeleza, kojeg je Ukrajina proglasila „sponzorom rata“

Scandinavian Airlines (SAS) obustavio je u četvrtak prodaju svih proizvoda prehrambenog giganta Mondeleza jer se ta kompanija nalazi na ukrajinskoj listi „sponzora rata“, piše „Evropska istina“.

Mondelez poseduje, između ostalih, brendove Freia, Toblerone i Daim. Ima tri fabrike u Rusiji, a Ukrajina optužuje kompaniju da doprinosi vojsci agresora uplaćivanjem poreza u ruski budžet.

„Uklanjamo (Mondelez. – Ed.) proizvod iz našeg asortimana i zamenjujemo ga“, rekao je portparol SAS-a Tonje Sund za publikaciju u četvrtak popodne.

Mondelez je prokomentarisao potez avio-kompanije, nazvavši ga „sramnim“.

„Smatramo da je sramota što je SAS doneo ovu odluku, ali naravno naši kupci sami odlučuju koje proizvode žele da prodaju“, saopštila je Mondelezova pres služba u mejlu izdanju.

Kompanija je saopštila da razume „emocionalnu prirodu problema“ i „poštuje različita mišljenja o ovom pitanju“.

„Međutim, želimo da pojasnimo da je Freia norveški brend, čija se proizvodnja nalazi u Norveškoj. Proizvodnja se ne odvija u Rusiji, a mi ne prodajemo proizvode napravljene u Rusiji u Skandinaviji“, rekao je Mondelez.

Mađarska blokira odobravanje 11. paketa sankcija EU zbog ukrajinskog uključivanja OTP banke na listu „sponzora rata“.

Nemačka i Mađarska su se sporile oko uloge ove banke u ruskom ratu.