AI, tehnologija za prepoznavanje lica prikazani na sajmu bezbednosti u Kini

AI, tehnologija za prepoznavanje lica prikazani na sajmu bezbednosti u Kini

Tehnologija veštačke inteligencije koja uočava „nepoželjno“ ponašanje i softver za prepoznavanje lica na daljinu prikazani su u četvrtak na sajmu u Pekingu kome je prisustvovalo stotine kompanija — od kojih su mnoge stavljene na crnu listu Sjedinjenih Država zbog njihove navodne uloge u represiji u Kini i inostranstvu.

Trodnevni događaj Securiti China predstavlja sebe kao prikaz budućnosti visokotehnološke policije i podržan je od strane pekinškog ministarstva trgovine i organa za sprovođenje zakona.

U četvrtak je mesto bilo prepuno zaposlenih iz cele kineske bezbednosne industrije i potencijalnih klijenata, uključujući neke strane kupce, kao i radoznalih članova javnosti.

Kina je jedno od najnadziranijih društava na Zemlji, sa bezbrojnim CCTV kamerama razbacanim po gradovima i tehnologijom prepoznavanja lica koja se široko koristi u svakodnevnom sprovođenju zakona i političkoj represiji.

Na jednom štandu kojim upravlja softverska kompanija za veštačku inteligenciju SenseTime, predstavnici prodaje su pokazali pametne kamere koje se mogu podesiti da prepoznaju određena „nepoželjna“ ponašanja — uključujući pušenje, fizičke tuče i nenošenje maske.

Druge kamere dizajnirane za postavljanje na ulaznim vratima i kontrolnim punktovima imaju mogućnost da identifikuju pokušaje lažnog predstavljanja da bi se dobio pristup, kao što je podizanje slike ili nošenje maske koja liči na drugu osobu.

U jednoj demonstraciji, jezivo nalik maneken stavljen je ispred kamere – samo da bi program označio da to nije čovek.

Ovi sistemi za nadzor se takođe mogu programirati da prate požar i upozoravaju osoblje za hitne slučajeve.

SenseTime sa liste Hong Konga stavljen je na američku trgovinsku crnu listu 2019. godine, optužen da je ogranak kineskog „vojno-industrijskog kompleksa“ zbog upotrebe njegove tehnologije u masovnom nadzoru u zapadnom regionu Sinđianga.

Procenjuje se da je milion Ujgura i drugih muslimanskih manjina uhapšeno u regionu od 2017. u okviru vladine kampanje koju su Vašington i grupe za ljudska prava nazvali genocidom.

Druga firma, Zohetec, hvalila se tehnologijom sa mogućnošću prepoznavanja lica sa udaljenosti od 150 metara (490 stopa).

Predstavnici Tiandija — kineske firme koja je takođe navodno povezana sa represijom u Sinđangu — pokazali su AFP-u neke od proizvoda kompanije „pametni grad“.

To uključuje kamere koje mogu da dobiju detalje o automobilima kao što su brojevi registarskih tablica i lica vozača sa velike udaljenosti, čak i noću.

Tiandi-evu opremu koriste za kontrolu saobraćaja vlasti u Pekingu i obližnjem Tjenđinu, gde je sedište firme, saopštilo je njeno osoblje.

Još jedna funkcija pametnog grada koju je razvio Tiandi uključuje identifikaciju pešaka koji krše pravila prelaska puteva. Objavljuje njihovu sliku na displeju kako bi osobu „osramotila“ i obeshrabrila je od ponovnog uvreda.

„Ova vrsta alata može biti prilično efikasna“, rekao je prodajni službenik za AFP.

Od relativno malog broja stranih kupaca koji prisustvuju sajmu, većina je iz Rusije i sa Bliskog istoka, rekli su oni.

Na događaju je bio i kineski državni nadzorni gigant Hikvision, koji se nalazi na crnoj listi u Sjedinjenim Državama zbog navodnog pomaganja Pekingu u sprovođenju „kampanje represije“.