Severna Koreja saopštila je da je izvela drugi „važan“ test špijunskog satelita

Severna Koreja saopštila je da je izvela drugi „važan“ test špijunskog satelita

Severna Koreja je saopštila da je sprovela „još jedan važan“ test za izviđačke satelitske sisteme, izvestila je u nedelju državna novinska agencija KCNA, dan nakon što su regionalne vojne vlasti izvestile o lansiranju balističke rakete iz zemlje po drugi put za nedelju dana.

Lansiranje je izazvalo osudu vlada u Sjedinjenim Državama, Južnoj Koreji i Japanu, koje strahuju da se Sever sprema da izvrši veliku probu naoružanja u narednim mesecima. Oni vide lansiranje severnih satelita kao tanko prikrivene testove tehnologije balističkih raketa zabranjenih rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Severnokorejska Nacionalna uprava za razvoj vazduhoplovstva (NADA) i Akademija odbrambenih nauka izveli su lansiranje „u skladu sa planom razvoja izviđačkog satelita“, izvestila je KCNA.

Bilo je to drugo takvo lansiranje za nedelju dana radi testiranja satelitske opreme i deveto lansiranje rakete ove godine.

„Kroz test, NADA je potvrdila pouzdanost sistema prenosa i prijema podataka satelita, njegovog kontrolnog komandnog sistema i raznih zemaljskih kontrolnih sistema“, saopštila je KCNA.

Poput poslednjeg testa od 27. februara, KCNA nije elaborirala tip rakete korišćene u lansiranju, ali su vlasti u Južnoj Koreji rekle da se čini da je to balistička raketa ispaljena iz oblasti u blizini Pjongjanga gde se nalazi njen međunarodni aerodrom.

Vojska Južne Koreje saopštila je da je severnokorejska raketa dostigla visinu od oko 560 km (350 milja) i preletela 270 km (170 milja).

Usred zaustavljenih pregovora o denuklearizaciji, Severna Koreja je u januaru izvela rekordan broj lansiranja oružja i nagovestila da bi mogla da nastavi testiranje nuklearnog oružja ili svojih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) najvećeg dometa po prvi put od 2017.

Subotnji test je usledio samo nekoliko dana uoči predsedničkih izbora u sredu u Južnoj Koreji, gde se zvaničnici pripremaju za pokušaj Severne Koreje da lansira svoj špijunski satelit u orbitu u bliskoj budućnosti.

„Svako lansiranje satelita donelo bi ozbiljne posledice, jer se radi o istoj tehnologiji koja se koristi za lansiranje ICBM“, rekao je za Rojters Li Džong Seok, glavni spoljnopolitički savetnik kandidata vladajuće stranke Li Džae Mjunga.

Južna Koreja takođe napreduje sa planovima za sopstvene svemirske rakete, koje Savet bezbednosti UN ne zabranjuje.

Planira da testira svemirski projektil na čvrsto gorivo ovog meseca u okviru projekta za raspoređivanje sopstvenih vojnih satelita za nadzor za praćenje severa, izvestila je novinska agencija Jonhap.