Iran: Zahtev Rusije za garancijama SAD mogao bi da pogodi nuklearne pregovore

Iran: Zahtev Rusije za garancijama SAD mogao bi da pogodi nuklearne pregovore

Zahtev Rusije za pismenim američkim garancijama da sankcije Moskvi neće naštetiti saradnji Rusije sa Iranom „nije konstruktivan“ za razgovore između Teherana i globalnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015, rekao je u subotu visoki iranski zvaničnik.

Najava Rusije, koja bi mogla da torpeduje višemesečne indirektne razgovore između Teherana i Vašingtona u Beču, usledila je ubrzo nakon što je Teheran rekao da je dogovorio mapu puta sa nuklearnim nadzorom UN za rešavanje otvorenih pitanja koja bi mogla da pomognu da se obezbedi nuklearni pakt.

„Rusi su ovaj zahtev stavili na sto (na pregovorima u Beču) od pre dva dana. Postoji razumevanje da promenom svoje pozicije u pregovorima u Beču Rusija želi da obezbedi svoje interese na drugim mestima. Ovaj potez nije konstruktivan za nuklearnu energiju u Beču. razgovore“, rekao je iranski zvaničnik u Teheranu, obraćajući se Rojtersu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu da su sankcije Zapada uvedene zbog rata u Ukrajini postale kamen spoticanja za iranski nuklearni sporazum, upozoravajući da će ruski nacionalni interesi morati da se uzmu u obzir.

Lavrov je rekao da Rusija želi pismenu garanciju od Sjedinjenih Država da sankcije neće ni na koji način ometati rusku trgovinsku, investicionu i vojno-tehničku saradnju sa Iranom.

Nove američke sankcije uvedene Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu ne bi trebalo da utiču na potencijalno oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, saopštio je američki Stejt department.

„Nove sankcije u vezi sa Rusijom nisu povezane sa JCPOA i ne bi trebalo da imaju nikakav uticaj na njegovu potencijalnu primenu“, rekao je portparol Stejt departmenta, pozivajući se na sporazum iz 2015. pod njegovim formalnim nazivom, Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

„Nastavljamo da sarađujemo sa Rusijom na povratku na punu implementaciju JCPOA. Rusija deli zajednički interes da obezbedi da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje.

Na pitanje da li bi ruski zahtev štetio 11 meseci pregovora između Teherana i svetskih sila, uključujući Rusiju, direktor iranskog projekta u Međunarodnoj kriznoj grupi Ali Vaez je rekao: „Ne još. Ali nemoguće je razdvojiti dve krize na mnogo duže. „

„SAD mogu da izdaju izuzeće za posao koji se odnosi na prenos viška fisionog materijala u Rusiju. Ali to je znak da je mešanje ova dva pitanja počelo“, rekao je Vaez.

Dvojica diplomata, od kojih jedan nije direktno uključen u pregovore, rekli su da je Kina takođe zahtevala pismene garancije da njene kompanije koje posluju u Iranu neće biti pogođene američkim sankcijama.