SAD i Poljska razmatraju obezbeđivanje aviona iz sovjetskog doba Ukrajini

SAD i Poljska razmatraju obezbeđivanje aviona iz sovjetskog doba Ukrajini

SAD rade sa Poljskom i konsultuju se sa drugim saveznicima u NATO-u o tome da te zemlje isporuče ratne avione Ukrajini za upotrebu protiv ruskih snaga, rekao je portparol Bele kuće.

Ideju, iako ju je ove nedelje odbilo nekoliko istočnoevropskih članica alijanse, izneo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tokom video poziva sa velikom grupom američkih poslanika u subotu. Nekoliko ih je kasnije reklo da podržavaju transfer aviona, koji bi mogao uključivati avione ruske proizvodnje na kojima se obučavaju ukrajinski piloti.

Administracija predsednika Džoa Bajdena razmatra pronalaženje zamene za sve borbene avione koje bi Poljska mogla da pošalje iz svoje flote u Ukrajinu, rekao je portparol. Odluku treba da donese Poljska, rekao je portparol, dodajući da postoje logistički i drugi izazovi, uključujući kako prevesti avione iz Poljske u Ukrajinu.

„Nije tajna da je najveća potražnja koju imamo u borbenim avionima, jurišnim avionima i sistemima protivvazdušne odbrane“, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba novinarima tokom sastanka sa državnim sekretarom SAD Antonijem Blinkenom na poljsko-ukrajinskoj granici u subotu.

Diskusija uključuje mogućnost da se zemljama, uključujući Poljsku i Slovačku, pošalju borbeni avioni F-16 da zamene ono što šalju Ukrajini, rekla je osoba upoznata sa tim. Ali proces F-16 bi oduzimao mnogo vremena i uključivao bi licitiranje i dodelu ugovora, kao i izgradnju aviona specifičnih za tu zemlju i pružanje obuke.

Sa skoro 300 članova Senata i Predstavničkog doma u video pozivu, Zelenski je dobio obećanje o podršci za više naoružanja, dok se suočio sa oklevanjem u svom apelu da sile NATO-a uvedu zonu isključenja za rusko vazduhoplovstvo. NATO i SAD kažu da bi proglašenje zone zabrane letova rizikovalo ulazak u rat sa Rusijom.

Nasuprot tome, lider većine u Senatu Čak Šumer rekao je da podržava plan borbenih aviona.

Zelenski je „očajnički apelovao na zemlje istočne Evrope da obezbede avione ruske proizvodnje Ukrajini“, naveo je Šumer u saopštenju. „Ovi avioni su veoma potrebni. I učiniću sve što mogu da pomognem administraciji da olakša njihov transfer.”

Zelenski se obratio američkim zakonodavcima dok razmatraju zahtev predsednika Džoa Bajdena za dodatnih 10 milijardi dolara u finansiranju kao odgovor na rusku invaziju i dok administracija razmatra zabranu uvoza ruske nafte.