Japanski Micui bliži se odluci da se pridruži Sahalin-2

Japanski Micui bliži se odluci da se pridruži Sahalin-2

TOKIO – Japanska trgovačka firma Mitsui & Co blizu je donošenja konačne odluke da se pridruži novom ruskom operateru za projekat tečnog prirodnog gasa (LNG) Sahalin-2, navodi list Nikkei, bez navođenja izvora, prenosi Rojters.

Registrovan 5. avgusta, novi entitet zamenjuje operatera projekta Sakhalin Energi dok Moskva prepisuje pravila za strane firme koje posluju u Rusiji, usred globalnih sankcija nakon njene invazije na Ukrajinu.

Micui, koji ne vidi nikakve uslove koji bi mu bili štetni, doneće konačnu odluku do kraja ovog meseca i obavestiti Rusiju, dodaje list.

Kompanija i kolega Mitsubishi Corp zajedno su imali udeo od 22,5% u Sahalin-2. Ovaj drugi još razmišlja da li da se pridruži projektu, dodaje list.

Projekat je ključan za energetsku bezbednost Japana siromašnog resursima, koji uvozi oko desetine svog LNG-a iz Rusije, uglavnom sa Sahalina-2. Japan je zatražio od obe kompanije da „razmišljaju pozitivno“ u pristupanju novom entitetu.

Portparol Mitsuija je odbio da komentariše, osim što je rekao da je firma u pregovorima.

Odvojeno, JERA, zajedničko preduzeće Tokio Electric Pover Holdings i Chubu Electric Pover i Tokio Gas je obnovilo ugovore o kupovini LNG-a sa Sahalina-2, navodi list. petak.

Portparol JERA-e je odbio komentar. Portparol Tokio gasa rekao je da ništa nije odlučeno po tom pitanju.