Rusija najveći kineski snabdevač naftom

Rusija najveći kineski snabdevač naftom

Rusija je treći mesec u julu zadržala mesto najvećeg snabdevača Kine naftom, pokazali su podaci u subotu, pošto su nezavisne rafinerije pojačale kupovinu sniženih zaliha dok su smanjile isporuke od rivalskih dobavljača kao što su Angola i Brazil, prenosi Rojters.

Uvoz ruske nafte, uključujući zalihe pumpane naftovodom Istočni Sibir u Tihom okeanu i morske pošiljke iz ruskih evropskih i dalekoistočnih luka, iznosio je 7,15 miliona tona, što je 7,6 odsto više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci kineske Generalne uprave carina.

Ipak, ruske isporuke u julu, što je ekvivalentno oko 1,68 miliona barela dnevno (bpd), bile su ispod majskog rekorda od blizu 2 miliona barela dnevno. Kina je najveći ruski kupac nafte.

Uvoz iz drugorangirane Saudijske Arabije oporavio se prošlog meseca u odnosu na jun, koji je bio najniži u više od tri godine, na 6,56 miliona tona, ili 1,54 miliona barela dnevno, ali još uvek nešto ispod nivoa iz prethodne godine.

Uvoz iz Rusije od početka godine iznosio je 48,45 miliona tona, što je povećanje od 4,4% u odnosu na prethodnu godinu, i dalje zaostaje za Saudijskom Arabijom, koja je isporučila 49,84 miliona tona, ili 1% ispod nivoa iz prethodne godine.

Kineski uvoz sirove nafte u julu je opao za 9,5% u odnosu na godinu ranije, sa dnevnim obimom na drugom najnižem nivou u poslednje četiri godine, pošto su rafinerije smanjivale zalihe, a domaća potražnja za gorivom se oporavljala sporije nego što se očekivalo.

Snažne ruske kupovine istisnule su konkurentske zalihe iz Angole i Brazila, koje su pale za 27% na godišnjem nivou i 58%, respektivno.

Carina je prijavila da nema uvoza iz Venecuele ili Irana prošlog meseca. Državne naftne kompanije su izbegavale kupovinu od kraja 2019. godine iz straha da ne pokvare sekundarne sankcije SAD.

Uvoz iz Malezije, koji se u poslednje dve godine često koristio kao prelazna tačka za naftu poreklom iz Irana i Venecuele, porastao je za 183% na godišnjem nivou, na 3,34 miliona tona, i sa 2,65 miliona tona iz juna.