Erbas otvara drugu liniju za sklapanje aviona u Kini

Erbas otvara drugu liniju za sklapanje aviona u Kini

Evropski proizvođač aviona Erbas rekao je u četvrtak da će udvostručiti svoje proizvodne kapacitete u Kini, jer nastoji da ojača svoj otisak na ključnom tržištu i izbegne potencijalne geopolitičke rizike.

Azija i Kina posebno su ključne mete i za Erbas i za njegovog američkog rivala Boinga, koji žele da iskoriste rastuću potražnju za avio-prevozom srednje klase koja se brzo širi.

„Za nas ima mnogo smisla, pošto kinesko tržište stalno raste, da opslužujemo lokalno za kineske avio-kompanije, a verovatno i za neke druge klijente u regionu“, rekao je Gijom Fori tokom putovanja u Kinu, gde je u pratnji Francuza. predsednik Emanuel Makron.

Fauri je kasnije potpisao okvirni sporazum za izgradnju druge finalne montažne linije (FAL) u svojoj fabrici u Tjenđinu, na severoistoku Kine, za Erbasovu veoma popularnu porodicu aviona srednjeg relata A320, na ceremoniji kojoj su prisustvovali Makron i kineski predsednik Si Đinping.

Nova montažna linija počeće sa radom krajem 2025. godine.

„To je način da se verovatno bude više u skladu sa načinom na koji se svet razvija, sa tenzijama i sa više složenosti poslovanja“, rekao je Fauri.

„Mi isporučujemo više aviona u Kini nego što možemo da proizvedemo u Kini, ali linije su sposobne da opslužuju druge kupce“, dodao je on.

Nova kineska lokacija bila je deo Erbasovog cilja da svoju globalnu godišnju proizvodnju aviona A320 i A321 poveća na 75 mesečno u 2026, u odnosu na 43 prošle godine.

Kompanija ima zaostale narudžbine od oko 7.300 aviona, a kupci često moraju godinama da čekaju na isporuku.

Erbasova prva montažna lokacija u Tjenđinu, otvorena 2008. godine, proizvodi četiri A320 mesečno, a kompanija ima za cilj da to poveća na šest mesečno ove godine.

Kina takođe ulaže novac u državnog proizvođača Commercial Aircraft Corporation of China (COMAC), koji razvija uskotrupni mlaznjak C919 koji bi potencijalno bio konkurent Erbasovom A320 i Boingovom B737.

U međuvremenu, kineski prevoznici su veliki kupci aviona, a Air China, China Eastern, China Southern i Shenzen Airlines su prošlog jula najavili narudžbu od 292 aviona A320.

Kinesko tržište predstavlja jednu petinu globalnog putničkog vazdušnog saobraćaja, a Erbas očekuje rast od 5,3 odsto godišnje do 2041. godine, što je znatno iznad prognoze rasta od 3,6 odsto na globalnom nivou.

To bi povećalo potrebu Kine za efikasnijim avionima koji manje zagađuju u narednih 20 godina na oko 8.500 modela, kaže Erbas.

U međuvremenu, Boing, koji sve svoje avione proizvodi u američkim fabrikama, beleži pad prodaje u Kini od 2019.

Isporučila je samo 12 aviona kineskim kupcima prošle godine, u poređenju sa 95 za Erbas, a rezervisala je samo 18 novih porudžbina u Kini od 2018.

Šef Boinga Dejv Kalhun rekao je u oktobru da je njegova firma „jasna u vezi sa geopolitičkim rizicima koji postoje i nećemo preneti nove rizike našim investitorima“.

Sa novom ekspanzijom u Tjenđinu, Erbas će imati 10 linija finalne montaže (FAL) širom sveta — dve u svom sedištu u Tuluzu, jugozapadna Francuska; četiri u Hamburgu, Nemačka; dva u Mobilu, Alabama i dva u Kini.