Kineski Baidu beleži najslabiji kvartalni rast prihoda u poslednjih godinu dana

Kineski Baidu beleži najslabiji kvartalni rast prihoda u poslednjih godinu dana

Kineski internet gigant Baidu objavio je u četvrtak svoj najsporiji kvartalni rast prihoda u više od godinu dana, pošto se konkurencija između vrhunskih igrača u vrhunskom tehnološkom sektoru u zemlji pojačava.

Baidu je ključni igrač u kineskoj tehnološkoj industriji, koja je svojevremeno beležila godine brzog rasta sve dok Peking nije nametnuo regulatorni udar na sektor počevši od 2020.

Čini se da period oštrog nadzora sada jenjava jer regulatori traže načine da pokrenu ekonomiju koja nije uspela da podigne snagu od ukidanja oštrih mera pandemije krajem 2022.

Baidu sa sedištem u Pekingu upravlja vodećim kineskim pretraživačem i veliki deo svog prihoda ostvaruje od oglašavanja.

Kompanija je ostvarila prihod od 4,4 milijarde dolara u prvom kvartalu 2024. godine, prema izveštaju o zaradi objavljenom u četvrtak na berzi u Hong Kongu.

Ova cifra predstavlja godišnji porast od jedan odsto – najsporiji kvartalni rast prihoda koji je Baidu zabeležio od poslednjeg kvartala 2022.

Neto profit tokom prvog kvartala dostigao je 755 miliona dolara, što je šest odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Najnoviji rezultati dolaze nakon što je Baidu najavio oštar porast neto prihoda od 169 odsto na godišnjem nivou u 2023, prema godišnjim rezultatima objavljenim u februaru.

Baidu se suočava sa sve većom konkurencijom domaćih rivala, uključujući Tencent, operatera sveprisutne platforme za razmenu poruka VeChat, i BiteDance, matičnu kompaniju TikTok-a.

Kompanija je investirala u veštačku inteligenciju, razvijajući chatbot Ernie—ekvivalent ChatGPT-u, koji je blokiran u Kini.

Baidu je takođe proširio poslovanje u rastućem sektoru autonomnih vozila, sa flotom taksija bez vozača u Pekingu i drugim gradovima širom zemlje.

Tokom iznenadne posete Pekingu prošlog meseca šefa Tesle Elona Maska, pojavili su se izveštaji da je američki proizvođač automobila sklopio sporazum sa Baiduom u vezi sa pružanjem usluga lokalnog mapiranja i navigacije.

Baiduova objava rezultata dolazi dva dana nakon što je par njegovih kolega kineskih tehnoloških giganta, Tencent i Alibaba, objavio izveštaje o zaradi.

Tencent – jedna od vodećih svetskih kompanija za igre na sreću sa drugim poslovima u oblasti razmene poruka, striminga sadržaja i veštačke inteligencije – takođe je u utorak objavila svoj najslabiji kvartalni rast prihoda u više od godinu dana.

Istog dana je e-trgovina i tehnološki gigant Alibaba zabeležio umeren rast u svom godišnjem izveštaju za fiskalnu godinu završenu 31. marta, sa prihodom od 130,4 milijarde dolara, što je osam odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Peking je poslednjih meseci nastojao da poveća državnu podršku ekonomiji koja je u zastoju, pošto visoka nezaposlenost mladih i rastuća dužnička kriza u sektoru nekretnina prete da povuku rast.