Ambasador Kine u Srbiji ističe novu eru saradnje sa Srbijom nakon posete predsednika Si Đinpinga

Ambasador Kine u Srbiji ističe novu eru saradnje sa Srbijom nakon posete predsednika Si Đinpinga

Ambasador Kine u Srbiji, Li Ming, naglasio je značaj posete predsednika Si Đinpinga Srbiji kao otvaranja novog poglavlja u saradnji između dve zemlje. Ističući toplu dobrodošlicu koju je srpski narod priredio kineskom lideru, Li Ming je naglasio čelično prijateljstvo koje je izdržalo test istorije i globalnih promena.

Na konferenciji za medije održanoj u novootvorenom Kineskom kulturnom centru u Beogradu, ambasador Li Ming istakao je da je Srbija postala prva zemlja u Evropi s kojom će Kina izgraditi Zajednicu za zajedničku budućnost. Ovaj događaj potvrđuje snažne ekonomske i kulturne veze između dve zemlje, koje su ključni stubovi u njihovom strateškom partnerstvu.

Li Ming je podsetio da su predsednici Vučić i Si potpisali važnu Zajedničku izjavu o produbljivanju strateškog partnerstva i izgradnji zajedničke budućnosti. Tokom posete, kineska delegacija razmenila je čak 28 dokumenata o saradnji, što dodatno potvrđuje snažnu posvećenost obe strane razvoju njihovih odnosa.

Kineski ambasador je istakao šest praktičnih koraka koje je predsednik Si Đinping predložio ka realizaciji Zajednice za zajedničku budućnost, verujući da će pod rukovodstvom predsednika Vučića i Sija, Srbija i Kina ostvariti nove perspektive u narednom periodu.

Li Ming je naglasio da su Srbija i Kina u ključnoj fazi razvoja njihovih odnosa, a konsenzus predsednika Vučića i Sija odigrao je važnu ulogu u unapređenju tih odnosa. Dodao je da ove dve zemlje imaju slično istorijsko iskustvo i tradicionalno se tretiraju kao prijatelji, deleći slične poglede po pitanjima regionalne i globalne politike.

Konačno, ambasador Li Ming istakao je da odnos Srbije i Kine napreduje ne samo na polju infrastrukture, već i na ekonomskom, kulturnom i naučnom planu, te da će ta saradnja služiti kao primer drugim evropskim zemljama.