Oleksandar Usik pobedio Tajsona Fjurija i postao neprikosnoveni šampion u teškoj kategoriji

Oleksandar Usik pobedio Tajsona Fjurija i postao neprikosnoveni šampion u teškoj kategoriji

Oleksandar Usik je podeljenom odlukom pobedio Tajsona Fjurija i postao prvi neprikosnoveni bokserski šampion u teškoj kategoriji u 24 godine.

Usik (22-0) je dodao Fjurijevu VBC titulu svojim VBA, IBF i IBO pojasevima spektakularnim kasnim nadigravanjem naglašenim nokaunom u devetoj rundi u dvoboju između dva prethodno neporažena šampiona u teškoj kategoriji. Dvojica sudija favorizovali su Usika, 115-112 i 114-113, dok je treći dao Fjuriju, 114-113.

Usik je brzo počeo, ali je onda morao da preživi dok je samouvereni, harizmatični Fjuri dominirao u srednjim rundama. Usik je uspeo u poslednjim rundama, baš kao što je ukrajinski osvajač zlatne medalje na olimpijskim igrama učinio toliko puta u svojoj karijeri, preuzeo je kontrolu dominantnom osmom rundom i zamalo zaustavio Fjurija u devetom.

Usik je povredio Fjurija (34-1-1) levom rukom i na kraju ga poslao u ugao u poslednjim sekundama runde, uz zasluge za nokdaun neposredno pre nego što je Fjuri spašen zvonom. Fjuri je stigao do 10., ali se mučio da izvede konzistentan napad nakon što je skoro bio zaustavljen.

Fjuri je Usika poljubio u glavu posle poslednjeg zvona. Borci će verovatno na jesen imati revanš u Saudijskoj Arabiji.

Usik je prvi neprikosnoveni šampion u teškoj kategoriji otkako je Lenoks Luis imao tu čast pet meseci 1999. i 2000. On je takođe sada linearni šampion u teškoj kategoriji pobedivši Fjurija, koji je pobedio Vladimira Klička i zaslužio tu titulu 2015. godine.