Američki ekonomski rast nadmašio Kinu po prvi put od 1976

Američki ekonomski rast nadmašio Kinu po prvi put od 1976

Ekonomija Pekinga zaostaje zbog dugotrajnih izbijanja Covid-19.

Američki ekonomski rast će ove godine nadmašiti Kinu, prvi put od 1976. godine, objavio je Blumberg u petak, pozivajući se na ekonomiste.

Prema publikaciji, dugotrajni efekti pandemije Covid-19 i ponavljajućih izbijanja širom zemlje znače da će njen ekonomski rast zastati, uprkos fiskalnim, monetarnim i regulatornim stimulativnim merama Pekinga. Analitičari koje je anketirao novinski izdanje predviđaju da će najveća svetska ekonomija ove godine rasti za samo 2%, što je daleko niže od zvaničnog cilja kineskog rasta od „oko 5,5%“ za 2022.

„Čak i u pozitivnom scenariju, sa malo verovatnim opuštanjem stava Covid-zero, proširenje od 5% – a kamoli vladin cilj od 5,5% – izgleda van domašaja”, rekli su oni, misleći na politiku Covid-zero predsednika Si Đinpinga, što zahteva ograničavanje aktivnosti kada se dogode nove epidemije virusa.

Međutim, očekuje se da će američka ekonomija rasti za oko 2,8%, uprkos višegodišnjoj visokoj inflaciji, vođenoj uglavnom visokim nivoom zapošljavanja i potrošačkom potrošnjom.

Dve zemlje su dugo bile rivali, a američki predsednik Džo Bajden je izgradio svoju ekonomsku agendu delimično oko cilja da pokaže da demokratije mogu biti ekonomski konkurentnije od kineskog „autoritarnog modela“, kako ga je Blumberg opisao. U četvrtom kvartalu prošle godine u poređenju sa istim periodom 2020. godine, SAD su već podigle svoj BDP za 5,5 odsto, dok je Kina ostvarila rast od samo 4 odsto. Međutim, prema mišljenju analitičara, Peking i dalje ima opcije da promeni situaciju.

„Kina i dalje ima političke opcije… U ovom trenutku, pravovremeno i odlučno uvođenje stvarnih stimulativnih mera je zaista kritično za vraćanje rasta na pravi put“, napisali su ekonomisti Citigroup Inc. Ksiangrong Iu i Ksiaoven Jin u belešci za novinsku kuću ove nedelje .