Kina gleda na jeftinu rusku energiju

Kina gleda na jeftinu rusku energiju

Peking želi da popuni svoje strateške zalihe sirove nafte, prenosi Blumberg.

Peking je u razgovorima sa Moskvom o kupovini dodatnih zaliha nafte, izvestio je ove nedelje Blumberg. Kina nastoji da dopuni svoje skladišne rezervoare sniženom ruskom naftom pre nego što cene ponovo porastu.

Prema izvorima, koji su tražili da ne budu imenovani, detalji o obimu ili uslovima potencijalnog posla još nisu odlučeni i nema garancije da će sporazum biti postignut.

„Još ima prostora za dopunu zaliha i bila bi dobra prilika za njih da to učine, ako se mogu nabaviti po komercijalno atraktivnim uslovima“, rekla je Džejn Ksi, viši analitičar nafte u kompaniji za podatke i analitiku Kpler.

Kpler procenjuje ukupne kineske zalihe na 926,1 milion barela, u odnosu na 869 miliona barela sredinom marta, ali i dalje 6% niže od rekorda u septembru 2020.

Trgovci su ranije rekli Blumbergu da su kineske rafinerije diskretno kupovale jeftinu rusku naftu. Rekli su da su ruski prodavci sirove nafte ponudili kineskim kupcima fleksibilnost plaćanja u juanima.

Neke zapadne zemlje, kao što su SAD i Velika Britanija, nedavno su obećale da će napustiti uvoz ruske nafte u okviru svojih ekonomskih sankcija. EU takođe raspravlja o ovom potezu. U međuvremenu, azijski kupci, posebno Indija i Kina, iskoristili su priliku da popune svoje rezerve ruskom naftom sa velikim popustom.