SAD: 120 miliona dolara za proizvodnju „zelenog čelika“

SAD: 120 miliona dolara za proizvodnju „zelenog čelika“

Proizvodnja „zelenog čelika“ u petak se pomerila korak bliže stvarnosti pošto je kompanija Boston Metal sa sedištem u Masačusetsu objavila investiciju od 120 miliona dolara od drugog najvećeg proizvođača čelika na svetu, ArcelorMittala.

Boston Metal će iskoristiti injekciju sredstava za proširenje proizvodnje u pilot fabrici u Voburnu, u blizini Bostona, i pomoći u pokretanju komercijalne proizvodnje u Brazilu. Kompanija koristi obnovljivu električnu energiju za pretvaranje željezne rude u čelik, prenosi AP.

Čelik je jedna od najprljavijih teških industrija na svetu. Tri četvrtine svetske proizvodnje koristi tradicionalnu metodu koja sagoreva uglja u vozu da bi zagrejala peći i pokrenula reakciju koja oslobađa čisto gvožđe iz rude.

Proizvodnja čelika oslobađa više ugljen-dioksida koji zagreva klimu nego bilo koja druga industrija, prema Međunarodnoj agenciji za energiju — oko 8% svetskih emisija. Mnoge kompanije rade na alternativama.

Finansijski paket globalnog čeličnog giganta ArcelorMittal najveća je pojedinačna investicija koju je do sada uložio fond za inovacije ugljenika kompanije. Microsoft je još jedan investitor.

Tadeu Carneiro, izvršni direktor Boston Metala, rekao je da je njegova tehnologija „dizajnirana da dekarbonizira proizvodnju čelika u velikom obimu“ i da bi „poremetila industriju“.

Tehnologija kompanije razvijena je na Tehnološkom institutu u Masačusetsu. Profesori Donald Sadovai i Antoine Allanore, stručnjaci za skladištenje energije i metalurgiju, su osnivači.

Umesto sagorevanja uglja, njihov proces pokreće električnu energiju kroz rudu gvožđa u metalnoj kutiji ili „ćeliji“ veličine školskog autobusa kako bi se gvožđe odvojilo od oksida. Operateri zatim sakupljaju tečno gvožđe sa dna, rekao je Karneiro. Boston Metal je saopštio da može da eliminiše sav ugljen-dioksid iz svoje proizvodnje čelika i da se nada da će povećati proizvodnju na milione tona do 2026. Kao bonus, navodi se, može da izvuče metale iz šljake koja se inače smatra otpadom.

Čelik je u ranoj fazi prelaska na čistije procese koji imaju manji uticaj na klimu. Mnogi veliki evropski proizvođači čelika najavili su alternative tradicionalnoj proizvodnji čelika na ugalj, a neki proizvođači automobila kupuju čistiji čelik kako bi ispunili obećanja akcionarima i kupcima.

Ubedljivo najviše čelika se proizvodi u Aziji. I Kina i Japan su napravili poteze u pravcu čistijeg čelika.

U Sjedinjenim Državama, većina čelika je već čistija, jer se proizvodi topljenjem starog čelika, na primer otpadnih automobila. To se može uraditi u električnim pećima i emituje deo gasova koji menjaju klimu kao proizvodnja čelika.

Proći će godine pre nego što se čelik masovno očisti, rekao je Karneiro. „Potrebno je vreme da se razviju i povećaju i nateraju tradicionalne i konzervativne industrije da promene stvari.

Nekoliko industrijskih saveza radi na ubrzanju stvari. Neprofitna organizacija pod nazivom ResponsibleSteel, na primer, okuplja zainteresovane strane iz lanca snabdevanja – od rudarstva do gotovih čeličnih proizvoda – kako bi sarađivali na čišćenju čelika.

U srodnim vestima, u četvrtak je američki proizvođač čelika Nucor najavio da će početi da proizvodi teški čelik u novoj fabrici vrednoj 1,7 milijardi dolara u Brandenburgu u Kentakiju, koristeći električne peći za proizvodnju novog čelika od otpada. Kompanija kaže da je proizvod namenjen industriji vetra na moru.

Vetar na moru je ključan za mnoge planove za rešavanje klimatskih promena, jer delimično zamenjuje električnu energiju koja sagoreva fosilna goriva. Biće potrebne ogromne količine čelika jer se turbine grade miljama od obale SAD. Skoro 90% težine morske turbine je čelik, a svaka od njih, uključujući temelj, zahteva otprilike 180 tona čelika po megavatu, prema industrijskoj grupi American Clean Pover.