Zelenski: Već 12 zemalja u tenkovskoj koaliciji

Zelenski: Već 12 zemalja u tenkovskoj koaliciji

Kanada je potvrdila svoju nameru da pošalje tenkove u Ukrajinu, čime je broj zemalja koje učestvuju u tenkovskoj koaliciji povećan na 12.

„Danas smo izdržali još jedan veliki raketni napad terorista. Štrajk koji u potpunosti potvrđuje sve ono o čemu smo razgovarali sa našim partnerima i juče i od početka našeg diplomatskog maratona. Ovo zlo, ovu rusku agresiju može i treba zaustaviti samo adekvatnim oružjem. Teroristička država ništa drugo neće razumeti“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom obraćanju 26. januara uveče.

On je istakao potrebu da se Rusiji uvedu nove sankcije i da se još više radi na uspostavljanju tribunala za zločin ruske agresije na Ukrajinu i da se nadoknadi sva šteta izazvana ovim ratom na račun ruske imovine.

Svaki ruski projektil protiv naših gradova, svaki iranski dron koji koriste teroristi je argument zašto nam je potrebno više naoružanja, naglasio je predsednik.

„Samo oružje neutrališe teroriste. I zahvalan sam svima u svetu koji se zajedno sa nama zaista bore protiv terora. Ko ubrzava snabdevanje Ukrajine neophodnom odbrambenom opremom i ko je spreman da pojača sankcioni pritisak na terorističku državu. Konkretno, širimo našu tenkovsku koaliciju – postoji odgovarajuća odluka Kanade i ja sam zahvalan na tome. Već imamo 12 zemalja u našoj tenkovskoj koaliciji“, rekao je Zelenski.

On je napomenuo da je većina ruskih raketa i dronova „Šahed“ oborena tokom masovnog napada 26. januara zahvaljujući sistemima protivvazdušne odbrane koji su obezbeđeni Ukrajini i profesionalizmu ukrajinskih branilaca. „Ovo su najmanje stotine spasenih života i sačuvane desetine infrastrukturnih objekata“, naglasio je predsednik.

Istovremeno, dodao je Zelenski, teško je obezbediti stoprocentnu zaštitu samo protivvazdušnom odbranom, posebno kada teroristi koriste balističke rakete.

„Ovaj ruski teror zahteva asimetrične odgovore. Potreban nam je novi pokret naših snaga na frontu. Moramo da obezbedimo poraz kopnenih snaga terorista. Šta god da planiraju ruski okupatori, naša priprema mora biti jača. Razgovaramo o tome sa našim partnerima“, rekao je on.