Japan pooštrava sankcije Rusiji nakon smrtonosnih raketnih udara u Ukrajini

Japan pooštrava sankcije Rusiji nakon smrtonosnih raketnih udara u Ukrajini

TOKIO – Japan je u petak pooštrio sankcije Rusiji nakon njenog najnovijeg talasa raketnih napada na Ukrajinu, dodajući robu na listu zabrane izvoza i zamrzavajući imovinu ruskih zvaničnika i entiteta, preneo je Rojters.

Odluka je doneta nakon što je Rusija u četvrtak pokrenula raketne napade na Ukrajinu ubivši najmanje 11 ljudi nakon obećanja Nemačke i Sjedinjenih Država da će isporučiti tenkove koji bi mogli pomoći Ukrajini da se suprotstavi svakoj novoj ruskoj ofanzivi.

„U svetlu situacije oko Ukrajine i da bi doprineo međunarodnim naporima da se obezbedi mir, Japan će primeniti zabrane izvoza u skladu sa drugim velikim nacijama“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije, trgovine i industrije.

Među novim sankcijama, Japan će od 3. februara zabraniti isporuku predmeta za 49 organizacija u Rusiji koji bi mogli da se koriste za jačanje njegovih vojnih sposobnosti.

To će uključivati proizvode u rasponu od vodenih topova, opreme za istraživanje gasa i poluprovodničke opreme do vakcina, opreme za rendgensku inspekciju, eksploziva i robota, saopštilo je ministarstvo.

Japan će takođe zamrznuti imovinu tri entiteta i 22 fizička lica u Rusiji, uključujući avionsku kompaniju JSC Irkut Corp, proizvođača raketa zemlja-vazduh MMZ Avangard, zamenika ministra odbrane Mihaila Mizinceva i ministra pravde Konstantina Čujčenka, zajedno sa 14 promoskovskih pojedinci u vezi sa „aneksijom“ delova regiona jugoistočne Ukrajine.