Nemačka će ublažiti imigraciona pravila kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom radne snage

Nemačka će ublažiti imigraciona pravila kako bi se uhvatila u koštac sa nedostatkom radne snage

Nemačka je spremna da uvede novi zakon o državljanstvu koji ima za cilj da pomogne zemlji da se izbori sa nedostatkom kvalifikovanih radnika, izvestio je u ponedeljak CNBC, pozivajući se na nacrt uredbe.

Prema izveštaju, novi zakon bi skratio vreme potrebno strancima da podnesu zahtev za nemačko državljanstvo sa sadašnjih osam godina na pet, ili čak tri u slučajevima u kojima su podnosioci zahteva uložili dodatne napore da se integrišu, na primer, tako što su stekli znanje nemačkog . Nacrt zakona bi takođe ukinuo zabranu dvojnog državljanstva za migrante iz zemalja koje nisu članice EU.

Uredba takođe predlaže da se ulazak imigranata zasniva na bodovnom sistemu, sličnom kanadskom, koji omogućava kvalifikovanim radnicima da dođu na osnovu odgovarajućeg radnog iskustva i ponude za posao, bez profesionalnih kvalifikacija koje su priznate u Nemačkoj.

Navodno je predviđeno da zakonodavne izmene budu podnete na odobrenje zakonodavcima u narednim nedeljama, a usvojene do ovog leta.

Analitičari kažu da promena imigracionih propisa nije mogla da dođe u boljem trenutku. Prema januarskom istraživanju Nemačke trgovinske i industrijske komore (DIHK), više od polovine nemačkih kompanija ima poteškoća da popuni slobodna radna mesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika. Odnos firmi koje se suočavaju sa nedostatkom radnika je na najvišem nivou ikada, sa 53% od 22.000 kompanija koje su prijavile nedostatak. Autori istraživanja su zaključili da je oko 2 miliona slobodnih radnih mesta u zemlji ostalo nepopunjeno.

Studija koju su ranije ovog meseca objavile Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa sedištem u Parizu i nemačka Bertelsman fondacija otkrila je da Nemačka ubrzano gubi popularnost kao destinacija za visokokvalifikovane migrante i preduzetnike iz inostranstva. Studija je ispitala uslove koji privlače kvalifikovane migrante za 38 zemalja u saradnji sa OECD-om, uključujući profesionalne mogućnosti, prihode, poreze, mogućnosti za članove porodice i kvalitet života. Utvrđeno je da je Nemačka pala za tri mesta na 15. u poređenju sa studijom iz 2019.