Bezos kritikuje Bajdenov poziv da benzinske pumpe smanje cene

Bezos kritikuje Bajdenov poziv da benzinske pumpe smanje cene

Osnivač Amazona Džef Bezos obnovio je prepirku sa Belom kućom tokom vikenda, pošto je treća najbogatija osoba na svetu kritikovala predsednika Džoa Bajdena jer je pozvao kompanije koje upravljaju benzinskim pumpama da smanje cene.

U tvitu u subotu, Bajden je rekao da je „ovo vreme rata i globalne opasnosti“ i zahtevao od kompanija da snize cene benzina, koje su u mnogim delovima zemlje porasle na oko 5 dolara po galonu.

„Smanjite cenu koju naplaćujete na pumpi da biste odrazili cenu koju plaćate za proizvod. I uradite to sada“, rekao je predsednik.

Bezos je ubrzo nakon toga napisao na Tviteru: „Jao. Inflacija je previše važan problem da bi Bela kuća nastavila da daje ovakve izjave. To je ili direktno pogrešno usmerenje ili duboko nerazumevanje osnovne tržišne dinamike“.

Sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer odbacila je u nedelju kritike Bezosa, tvrdeći da su cene nafte pale za oko 15 dolara po barelu u poslednjih mesec dana, dok su cene na pumpi „jedva“ pale.

„Ali pretpostavljam da nije iznenađujuće što mislite da naftne i gasne kompanije koje koriste tržišnu moć da ubiru rekordne profite na račun američkog naroda je način na koji naša ekonomija treba da funkcioniše“, napisala je ona na Tviteru.

Bezos je u prošlosti imao veze sa Bajdenovom administracijom. U maju je optužio Bajdena da obmanjuje javnost i okrivio svoju administraciju za nagli porast inflacije.