Dolar pada blizu tronedeljnog minimuma

Dolar pada blizu tronedeljnog minimuma

TOKIO – Dolar je u ponedeljak visio blizu tronedeljnog minimuma u ​​odnosu na glavne konkurente, dok su tržišta nastavila da se klade da Federalne rezerve imaju manje zaoštravanja sa američkom ekonomijom koja je u opasnosti od recesije.

Indeks dolara, koji meri valutu u odnosu na šest valuta, spustio se za 0,1% na 105,89, skliznuvši nazad ka najnižem nivou u petak od 105,53, nivou koji nije viđen od 5. jula.

Podaci s kraja prošle nedelje bacili su dolar u oba smera, u početku su porasli nakon što je indeks cena lične potrošnje (PCE) pokazao najbržu inflaciju od 2005. godine, da bi potonuo nakon konačnog izveštaja Univerziteta u Mičigenu – koji su pomno pratili kreatori politike Fed-a – pokazao pad inflacionih očekivanja potrošača.

Veliki ekonomski fokus ove nedelje biće mesečni izveštaj o zapošljavanju u SAD u petak.

Trejderi trenutno cene sa oko 31% verovatnoće da će Fed zadržati trenutni tempo povećanja stope od 75 baznih poena na svom sledećem sastanku 21. septembra, sa 69% šanse za manje povećanje od pola poena.

„Izgleda da se tržišta klade da je Fed uradio lavovski deo svog zadatka po pitanju inflacije i da će biti prijemčiv za usporavanje podataka o aktivnostima“, napisao je Tejlor Nudžent, tržišni ekonomista u NAB-u u Sidneju, u belešci klijenta.

Dolar je skliznuo za 0,22% na 132,925 jena, vraćajući se ka najnižem nivou od šest nedelja od 132,505 dostignutom u petak.

Valutni par je izuzetno osetljiv na promene dugoročnih prinosa američkih državnih obveznica, sa referentnim 10-godišnjim prinosom koji se kreće oko 2,67% nakon što je skliznuo na najniži nivo od početka aprila na 2,618% krajem prošle nedelje.

Evro je, međutim, oslabio 0,07% na 1,0218 dolara, nastavljajući svoju konsolidaciju blizu sredine svog raspona tokom poslednjih nedelju i po dana.

Sterling je bio oko 1,2186 dolara, nakon što je u petak dostigao najviši nivo od 28. juna na 1,2245 dolara. Tržišta daju 67% šanse za povećanje stope za pola poena u četvrtak, u poređenju sa 33% verovatnoće povećanja za četvrtinu poena.

Rezervna banka Australije postavlja politiku u utorak i očekuje se da će ostvariti još jedno povećanje od pola poena, pri čemu trgovci vide samo 16% šanse da se zaoštre za manje od četvrtine poena.

Austrijski dolar je u ponedeljak pao za 0,19% na 0,69775 dolara, ali nakon što je na prethodnoj sesiji dostigao šestonedeljni maksimum od 0,7032 dolara.

„Ukoliko tržište nastavi da čuje šta želi od Fed-a, Australijanci mogu lako da provedu više vremena iznad 0,70 dolara“, rekao je Nadžent iz NAB-a.

„Ali 0,65-0,70 dolara i dalje se vidi da sadrži većinu akcije cena u narednim mesecima.“