Južna Koreja: Izvoz u julu raste bržim tempom

Južna Koreja: Izvoz u julu raste bržim tempom

SEUL – Izvoz Južne Koreje rastao je bržim godišnjim tempom u julu nego mesec dana ranije, pokazali su u ponedeljak podaci ministarstva trgovine, dok se trgovinski deficit povećao na najveći u poslednjih šest meseci, prenosi Rojters.

Izvoz je u julu porastao za 9,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 60,70 milijardi dolara, što odgovara prognozi Rojtersove ankete, nakon rasta od 5,2 odsto u prethodnom mesecu.

Snažniji rast izvoza donosi izvesno olakšanje kreatorima politike jer žele da obuzdaju rastuću inflaciju koja će izostaviti ekonomski oporavak.

Uvoz je porastao za 21,8% na 65,37 milijardi dolara, brže od 19,4% mesec dana ranije i 20,7% iz ankete.

Rezultat je bio trgovinski deficit od 4,67 milijardi dolara, što je najveći u poslednjih šest meseci i četvrti uzastopni mesečni deficit.

Pošiljke u Sjedinjene Države porasle su za 14,6% u odnosu na prethodnu godinu, nakon povećanja od 12,2% u junu, što predstavlja najveći mesečni iznos u istoriji. Izvoz u Evropsku uniju je takođe povećao 14,6%, što je dobrodošao znak za korejske proizvođače koji se nalaze u svetu koji se suočavaju sa pritiskom usporavanja svetske ekonomije.

Prodaja u Kini, koju su poslednjih meseci pogodile epidemije COVID-a, opala je drugi mesec za 2,5%.

Po proizvodima, izvoz poluprovodnika je porastao za 2,1%, naftnih derivata za 86,5%, a automobila za 25,3%.

U junu je bilo 23,5 radnih dana, u poređenju sa 24,5 godine ranije.