Australija: Kina da dozvoli majci da razgovara sa decom

Australija: Kina da dozvoli majci da razgovara sa decom

KANBERA – Australijski premijer u sredu je pozvao Kinu da dozvoli pritvorenoj australijskoj novinarki rođenoj u Kini Čeng Lei da ostvari prvi kontakt sa decom posle više od dve godine, izvestio je Asošijejted pres.

Premijer Entoni Albaneze obnovio je poziv svoje vlade da Čeng ima pristup svojoj porodici nakon što je kineski ambasador Sjao Ćan ponudio porodici svoju pomoć.

„Čeng Lei bi trebalo da ima pristup svojoj porodici. Australija nastavlja da predstavlja predstavnike i mi imamo veoma čvrst stav o njenom tretmanu, i nastavićemo da predstavljamo“, rekao je Albanese novinarima.

„Ni u jednom od ovih procesa uopšte nije bilo transparentnosti. I kineska vlada treba da radi bolje“, dodao je Albanese.

Novinar CGTN, kanala kineske centralne televizije na engleskom jeziku, priveden je u Kini od avgusta 2019.

Suđeno joj je u Pekingu u martu zbog optužbi za špijunažu. Australijskim diplomatama je odbijena dozvola da prisustvuju postupku. Presuda nije objavljena.

Promena vlade u Australiji po prvi put posle devet godina na izborima u maju proizvela je znake odmrzavanja hladnih bilateralnih odnosa.

Sjao je u četvrtak rekao da gaji simpatije iz humanitarnih razloga za Čengovu porodicu, koja uključuje malog sina i ćerku koji žive sa bakom i dedom u Melburnu u Australiji.

„Lično, saosećam sa njenom porodicom, njenom decom i njihovim rođacima što se suočavaju sa tako teškom situacijom“, rekao je Sjao za Australian Broadcasting Corp.

„Na humanitarnoj osnovi, pokušavao sam da vidim da li mogu da budem od pomoći kao ambasador da olakšam mogući mnogo lakši pristup“ između Čeng i njene porodice ili australijske ambasade u Pekingu, rekao je Sjao.

Sjao je rekao da će njegova intervencija biti „zasnovana na humanitarnim razmatranjima“.

„Ne mogu da se uključim u pravnu proceduru“, rekao je Sjao.

Čengov partner sa sedištem u Papui Novoj Gvineji Nik Kojl rekao je u televizijskom intervjuu prošlog meseca da je Čengov pristup njenoj porodici „praktično nepostojeći“.

„Lei nije bila u mogućnosti da telefonira ili bilo šta slično svojoj deci, svojim roditeljima ni bilo kom od svojih voljenih sada dve godine“, rekao je Kojl za Skaj njuz.

Zvaničnici australijske ambasade svakog meseca traže kontakt sa porodicom, ali kineski zvaničnici nikada ne odgovaraju, rekao je Kojl.

„Lei samo treba da se vrati kući deci, a deci je potrebna njihova mama“, rekao je Kojl.