IAEA: Rezervni dalekovod Zaporoške NE je u kvaru

IAEA: Rezervni dalekovod Zaporoške NE je u kvaru

Rezervni dalekovod u ruskoj elektrani Zaporožje (ZNPP) u Ukrajini je namerno isključen radi gašenja požara, ali nije oštećen, saopštila je u ponedeljak nuklearna straža UN, pozivajući se na informacije. isporučuje Ukrajina, izveštaca Rojters.

Obe strane u ratu optužuju jedna drugu da rizikuju nuklearnu katastrofu granatiranjem u blizini fabrike u južnoj Ukrajini, koju je zauzela Rusija, ali kojom još uvek upravljaju ukrajinski inženjeri.

Poslednji od četiri redovna dalekovoda od 750 kilovolta (kV) koji obezbeđuju električnu energiju od suštinskog značaja za bezbednost elektrane isključen je u petak. Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je ukrajinsko osoblje u elektrani reklo svojim stručnjacima da planiraju da je poprave, ali da će to trajati nekoliko dana.

Rezervni vod od 330 kV može snabdevati Zaporožje strujom iz obližnje elektrane na ugalj. Međutim, nakon što je isključena četvrta redovna linija, ona je isporučivala struju iz Zaporožja u mrežu, saopštila je IAEA.

„ZNPP nastavlja da dobija struju koja joj je potrebna za bezbednost iz svog jedinog operativnog reaktora“, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za atomsku energiju. „Ukrajina je obavestila (IAEA) da će ova rezervna linija biti ponovo povezana kada požar bude ugašen.

Kada se rezervna linija ponovo uključi, operativni reaktor će biti ponovo povezan na mrežu, saopštila je IAEA. Zaporožje ima šest reaktora i najveća je evropska nuklearna elektrana.

U ponedeljak je prisustvo IAEA u fabrici smanjeno na dva člana osoblja sa šest. IAEA planira da zadrži postojeće prisustvo na duži rok.

Šef IAEA Rafael Grosi izdaće izveštaj o Ukrajini, uključujući tu elektranu, u utorak, a zatim izvestiti Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je IAEA.