Iran šalje odgovor na nuklearne pregovore

Iran šalje odgovor na nuklearne pregovore

DUIran je rano u petak poslao pismeni odgovor u pregovorima o konačnom nacrtu mape puta za strane da se vrate svom pohabanom nuklearnom sporazumu sa svetskim silama, iako su SAD dovele u sumnju ponudu Teherana, prenosi Asošijejted pres.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani rekao je u saopštenju da „poslati tekst ima konstruktivan pristup sa ciljem finalizacije pregovora“.

Međutim, kao iu poslednjoj rundi pisanih predloga i prigovora, Iran nije ponudio javno priznanje onoga što je rekao. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, koji ima konačnu reč o svim državnim pitanjima u šiitskoj teokratiji u zemlji, poslednjih nedelja uglavnom ćuti o pregovorima.

U Vašingtonu je Stejt department potvrdio da je dobio odgovor Irana preko Evropske unije, koja je služila kao posrednik u indirektnim pregovorima nakon što je tadašnji predsednik Donald Tramp jednostrano povukao Ameriku iz sporazuma 2018.

„Mi to proučavamo i odgovorićemo kroz EU, ali nažalost nije konstruktivno“, rekao je Stejt department, ne precizirajući šta je predlog sadržao.

Sporazumom iz 2015. Iran je uveliko smanjio svoje obogaćivanje uranijuma u ​​zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Prema sporazumu, Iran bi mogao imati samo 300 kilograma (660 funti) uranijuma obogaćenog do 3,67 odsto pod stalnim nadzorom nadzornih kamera i inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Sada, međutim, poslednje javno prebrojavanje IAEA pokazuje da Iran ima zalihe od oko 3.800 kilograma (8.370 funti) obogaćenog uranijuma. Još više zabrinjava stručnjake za neprofileraciju, Iran sada obogaćuje uranijum do 60% čistoće — nivo koji nikada ranije nije dostigao, a koji je kratak, tehnički korak udaljen od 90%. Ti stručnjaci upozoravaju da Iran ima dovoljno 60% obogaćenog uranijuma da ponovo preradi u gorivo za najmanje jednu nuklearnu bombu.

Iako Iran dugo drži da je njegov program miran, zvaničnici sada otvoreno razgovaraju o sposobnosti Teherana da traži atomsku bombu ako želi. U međuvremenu, serija napada širom Bliskog istoka od kolapsa sporazuma podigla je tenzije širenja sukoba.

I SAD i Iran pokušali su da prikažu tekuće pregovore kao savijanje u njihovu korist u vezi sa pitanjima poput američkih sankcija usmerenih na paravojnu Revolucionarnu gardu Teherana.

Ranije ove nedelje, tvrdolinijaški predsednik Irana Ebrahim Raisi izjavio je da istraga IAEA o tragovima veštačkog uranijuma pronađenim na neprijavljenim nuklearnim lokacijama u zemlji mora biti zaustavljena.