SpaceX i T-Mobile planiraju da povežu mobilne telefone sa satelitima

SpaceX i T-Mobile planiraju da povežu mobilne telefone sa satelitima

Američki operater bežične mreže T-Mobile US Inc koristiće SpaceX-ove Starlink satelite u vlasništvu Elona Maska da bi mobilnim korisnicima omogućio pristup mreži u delovima Sjedinjenih Država, objavile su kompanije u četvrtak, izlažući planove za povezivanje mobilnih telefona korisnika direktno sa satelitima u orbiti, prenosi Rojters.

Novi planovi, koji bi postojali zajedno sa postojećim mobilnim uslugama T-mobile-a, isključili bi potrebu za tornjevima mobilne telefonije i ponudili uslugu za slanje tekstova i slika tamo gde pokrivenost ćelija trenutno ne postoji, što je ključno za hitne situacije u udaljenim oblastima, rekao je Musk na blistav događaj u četvrtak u raketnom postrojenju njegove kompanije u južnom Teksasu.

Starlinkovi sateliti će koristiti T-Mobile-ov srednji opseg za kreiranje nove mreže. Većina telefona koje koriste korisnici kompanije biće kompatibilna sa novom uslugom, koja će početi sa uslugama slanja poruka u beta fazi počevši od kraja sledeće godine.

SpaceX je lansirao skoro 3.000 Starlink satelita u niskoj orbiti oko Zemlje od 2019. godine, čime je lako nadmašio rivale OneVeb i Amazon.com Inc Project Kuiper.

SpaceX-ovi sateliti Starlink nove generacije, od kojih se prvi planira lansirati na SpaceX-ovoj novoj generaciji Starship rakete kad god bude potpuno razvijena, imaće veće antene koje će omogućiti direktno povezivanje sa mobilnim telefonima na T-mobile mreži, rekao je Musk.

„Mi konstruišemo specijalnu antenu… To su zapravo veoma velike antene koje su izuzetno napredne“, rekao je on. „Važna stvar je da nećete morati da nabavite novi telefon. Telefon koji trenutno imate radiće.“

U međuvremenu, američke telekomunikacione kompanije su u trci da izgrade deo srednjeg opsega svojih 5G mreža kako bi sustigle T-Mobile, koji je imao 2,5 GHz srednjeg spektra zahvaljujući otkupu rivalskog Sprinta.

Srednji ili C-Band se pokazao kao savršen za 5G, jer pruža dobar balans kapaciteta i pokrivenosti.

Prevoznik je rekao da ima za cilj da nastavi sa pokrivanjem glasa i podataka nakon beta faze usluga slanja poruka.

Firma za satelitske komunikacije AST SpaceMobile Inc takođe gradi globalnu ćelijsku širokopojasnu mrežu u svemiru koja će raditi sa mobilnim uređajima bez potrebe za dodatnim hardverom.