SAD obustavljaju 26 kineskih letova kao odgovor na otkazivanje letova u Kini

SAD obustavljaju 26 kineskih letova kao odgovor na otkazivanje letova u Kini

VAŠINGTON – Vlada SAD saopštila je u četvrtak da će obustaviti 26 letova četiri kineska avio-prevoznika iz Sjedinjenih Država za Kinu kao odgovor na odluku kineske vlade da obustavi letove nekih američkih prevoznika zbog slučajeva COVID-19.

Odluka će suspendovati 26 letova kompanija Xiamen, Air China, China Southern Airlines i China Eastern Airlines počevši od 5. septembra i traje do 28. septembra. Ministarstvo saobraćaja SAD navelo je nedavno otkazivanje 26 letova American Airlines, Delta Air Lines i United Airlines zbog COVID-a 19 slučajeva.

Suspenzije uključuju 19 letova iz Los Anđelesa i 7 letova za istočnu Kinu iz Njujorka.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah komentarisala.

USDOT je saopštio da su od 7. avgusta kineske vlasti revidovale svoje politike, tako da ako broj putnika pozitivnih na COVID-19 dostigne 4% od ukupnog broja putnika na letu za Kinu, jedan let će biti obustavljen, a dva leta ako dostigne 8%.

USDOT je rekao da je američka vlada više puta podizala

prigovori sa vladom Kine koja kaže da pravila postavljaju „neopravdanu krivicu na prevoznike“ kada su putnici negativni pre nego što se ukrcaju na let iz Sjedinjenih Država samo da bi „testirali pozitivno na COVID-19 nakon dolaska u Kinu“.

Peking i Vašington su se sporili oko vazdušnih linija od početka pandemije. U avgustu 2021, USDOT je ograničio četiri leta kineskih prevoznika na 40% putničkog kapaciteta četiri nedelje nakon što je Peking nametnuo identična ograničenja za četiri leta United Airlinesa.

Pre nedavnih otkazivanja, tri američke avio-kompanije i četiri kineska prevoznika su obavljale oko 20 letova nedeljno između zemalja, što je znatno ispod brojke od više od 100 nedeljno pre pandemije.