Britanija: Naknada od 6 finti za manje korišćenje uređaja

Britanija: Naknada od 6 finti za manje korišćenje uređaja

Nacionalna mreža Velike Britanije ponudiće popuste potrošačima koji izbegavaju da koriste uređaje poput mašina za pranje veša, šporeta i konzola za igre tokom večeri, izvestilo je nekoliko medija u ponedeljak. Uprkos tome što dolazi u vreme rastućih računa i pretnji od nestanka struje, služba insistira da se „ne radi o racionalizaciji“.

Ova šema će omogućiti domaćinstvima sa pametnim brojilima do 6 funti (7 dolara) po kilovat satu da ostave ove uređaje isključene tokom 17 i 20 sati, izvestio je Ekpress. Prosečna mašina za pranje veša koristi između 400 i 1.400 vati energije na sat, što znači da bi mašina od 1.000 vati koja radi sat vremena koristila 1 kVh, što bi svom vlasniku verovatno dalo pravo na rabat od 6 funti.

Nacionalna mreža, koja upravlja električnom infrastrukturom u Velikoj Britaniji, otkriće dodatne detalje o šemi u narednim nedeljama, nakon konsultacija sa britanskim energetskim regulatorom, Ofgemom. Prema izveštajima, Nacionalna mreža želi da se ta šema uspostavi do oktobra, kada bi trebalo da se ponovo ukine gornja granica cena energije, potencijalno povećavajući godišnje račune do 3.576 funti.

Dalja povećanja gornje cene bi mogla da dovedu račune do 6.000 funti (skoro 7.100 dolara) do aprila 2023.

U kombinaciji sa stopom inflacije za koju se predviđa da će dostići 18 odsto sledeće godine, britanska energetska kriza mogla bi dovesti do toga da milioni ljudi neće moći da priušte ni hranu ni grejanje, upozorio je u subotu gradonačelnik Londona Sadik Kan.

Ipak, portparol National Grid-a je za Ekpress rekao da se shema rabata „definitivno ne odnosi na ljude koji sede u mraku ili dobrovoljno žele da im bude hladno. Radi se o pranju u drugo doba dana, takve stvari.”

Kada je plan prvi put objavljen ranije ovog leta, energetska korporacija je ispričala sličnu priču, uveravajući BBC da se „ne radi o racionalizaciji energije“.

Bez obzira na to, britanski zvaničnici se navodno pripremaju za „razuman najgori scenario“ u kojem bi snabdevanje gasom i strujom moglo biti prekinuto u januaru.

Dok su cene hrane i energije stalno rasle otkako je kraj pandemije korona virusa doveo do porasta potražnje, cene goriva su posebno porasle u mesecima nakon što je Velika Britanija dobrovoljno prekinula uvoz ruske nafte i gasa kao odgovor na vojnu operaciju Moskve. u Ukrajini.