Specijalne snage Belorusije vrše proveru borbene gotovosti

Specijalne snage Belorusije vrše proveru borbene gotovosti

Pojedine jedinice snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Republike Belorusije vrše proveru borbene gotovosti, navodi se u najnovijem izveštaju Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, objavljenom na Fejsbuku.

Jedinice Oružanih snaga Republike Belorusije pojačavaju deo belorusko-ukrajinske granice u oblastima Brest i Gomel, na pravcu Volin i Polissa.

U pravcu Siverskog, ruske snage su iz cevne artiljerije gađale Medvedivku u oblasti Černigova i Krasnopilju i Miropilju u Sumskoj oblasti.

U pravcu Harkova, rusi su otvorili vatru iz tenkova, cevne i raketne artiljerije u oblastima Harkova, Lebjaže, Borščova, Dementijevka, Korobočkine, Veliki Prohodi, Ruski Tiški, Stari Saltiv, Pruđanka, Pitomnik, Cupivka.

Osvajači su pokušali ofanzivu u pravcu Bajrak – Husarivka, neprijateljstva se nastavljaju.

U pravcu Slavjanska, granatiranje je zabeleženo u blizini Bogorodične, Dibrivne, Mazanovke, Karnauhivke, Čepila i Husarivka. Rusi su pokušali da napreduju u pravcu Dovhenke – Bogorodično. Bili su odbijeni i povukli se.

U pravcu Kramatorska, ruske snage su izvršile udare kod Siverska, Nikolajevke, Starodubivka, Spirne, Krive Luke, Verhniokamjanske, Hrihorivka, Serebrjanke, Rajhorodoka i Kalenikija, izvršile vazdušni udar kod Spirna.

Rusi su krenuli u ofanzivu u pravcu Jaremivka – Dolina, bez uspeha, povukli su se.

U pravcu Bahmuta, ruske trupe upotrebile su cevnu i raketnu artiljeriju u oblastima Jakovlivke, Travneva, Kodema, Pokrovske, Rozdolivke, Kurdiumivka, Zajceva, Bahmuta i Soledara. Vazdušni udari su pokrenuti kod Jakovlivke, Soledara i Kodema.

Rusi su pokušali da poboljšaju taktičku poziciju na pravcima Strijapivka – Soledar, Dolomitne – Travneve, Vidrodženja – Veršina, Pokrovske – Bahmut, Vasilivka – Jakovlivka, Semihirija – Veršina. Rusi nisu imali uspeha u svim naznačenim pravcima i povukli su se. Rusi su krenuli u ofanzivu u pravcu Novoluhanske – Kodema, neprijateljstva se nastavljaju.

U pravcu Avdijevke, rusi su granatirali okruge Piski, Prečistivka, Ševčenko, Volodimirovka, Nevelske, Netajlove i Krasnohorivka. Rusi su napali pravce Lozove – Piske i Vesele – Piski, ali nisu uspeli i povukli se

U pravcima Novopavlivsk i Zaporožje zabeleženo je granatiranje iz artiljerije i tenkova u blizini Zalizničnog, Varvarivke, Marinke, Huljajpolja, Novosilke, Huljapilske i Temirovke. Neprijatelj je izveo vazdušni napad kod Novopolja. Borbe se nastavljaju na pravcu Aleksandrovka – Marinka.

U pravcu južnog Buha, neprijatelj je iz tenkova, cevne i raketne artiljerije gađao Nikolajev, Pribuzke i još 25 lokaliteta. Neprijatelj nastavlja da sprovodi vazdušno izviđanje bespilotnim letelicama.

Dva nosača krstarećih raketa iz mora su u pripravnosti u Crnom i Azovskom moru.

Ruski vojnici trpe gubitke, slab moral i traže bilo kakvu šansu da zadobiju lakšu ranu. Da bi se vratili na teritoriju Ruske Federacije pribegavaju samopovređivanju i raznim simulacijama lošeg zdravlja.

Ukrajinski borbeni avioni nastavljaju da patroliraju vazdušnim prostorom Ukrajine, dok udarni avioni bez greške pružaju vatrenu podršku jedinicama u određenim operativnim zonama.