SAS i sindikati pilota: Štrajk ulazi u 11. dan

SAS i sindikati pilota: Štrajk ulazi u 11. dan

STOKHOLM – Štrajk pilota u SAS-u  koji je pogodio stotine hiljada turista ušao je u četvrtak u svoj 11. dan pošto su sindikati i avio-kompanije trebalo da nastave pregovore o novom kolektivnom ugovoru.

Strane su nastavile pregovore u sredu nakon što su prekinuli 4. jula i otpočeli napuštanje, ali nisu uspele da postignu dogovor, a pregovori bi trebalo da se nastave u četvrtak.

„(Razgovori) su prekinuti za danas i nastaviće se sutra“, rekao je portparol Dansk Metala, sindikata koji predstavlja pilote danske SAS, u sredu uveče.

SAS koji se dugo borio rekao je da štrajk na vrhuncu svoje sezone košta 10 do 13 miliona dolara dnevno, u trenutku kada kompanija treba da smanji troškove i privuče nove investitore da bi uspeli da prežive krizu.

Piloti zaposleni u višedecenijskom SAS Scandinavia rekli su da bi pristali na ograničeno smanjenje plata i nepovoljnije uslove. SAS je rekao da ustupci nisu dovoljni da bi uspeo sa velikim planom spasavanja koji je objavljen u februaru.

Sindikati takođe zahtevaju da se piloti otpušteni tokom pandemije ponovo zaposle u SAS Scandinavia, umesto da se takmiče sa spoljnim kandidatima za poslove u novopokrenutom SAS Link-u i SAS Connect-u sa sedištem u Irskoj.