Advokat hokejaške zvezde traži izuzeće od vojne obaveze

Advokat hokejaške zvezde traži izuzeće od vojne obaveze

Ruski hokejaš Ivan Fedotov želi da najbolje služi svojoj zemlji svojim nastupima na ledu, rekao je advokat zvezde.

Fedotov je uhapšen u Sankt Peterburgu početkom ovog meseca, navodno zbog sumnje da je pokušao da izbegne vojnu službu. Trenutno se navodi da se nalazi u vojnoj bazi za obuku na severu Rusije.

Advokat Aleksej Ponomarjov se bori da njegov klijent bude oslobođen i tvrdi da nije pokušao da izbegne svoje dužnosti na bilo koji način.

Govoreći za RIA Novosti, Ponomarjov je rekao da Fedotov želi da služi kao predstavnik Rusije kroz svoja hokejaška dostignuća.

„Ivan je u kontaktu, dobro se oseća. Njegovi zdravstveni problemi su gotovi“, rekao je Ponomarjov, misleći na gastritis koji je igrač pretrpeo nakon što je prvobitno bio priveden.

„On se nalazi na teritoriji vojne jedinice i nada se brzom rešavanju ove situacije. Nada se da će moći da služi zemlji kao hokejaš i da će moći da radi ono što voli.”

Fedotov (25) je trebalo da se pridruži NHL timu Filadelfija flajersa uoči sledeće sezone nakon što je potpisao za američki tim kada mu je istekao ugovor sa CSKA iz Moskve.

Ali golman se našao u vojnom centru u gradu Severodvinsk u severnoj ruskoj oblasti Arhangelsk, prema široko rasprostranjenim izveštajima u nacionalnim medijima.

Ruski emiter Match TV saopštio je da će Fedotov 13. avgusta položiti vojnu zakletvu, nakon čega će zvanično biti primljen u službu. Fedotovljevo odredište dalje od toga ostaje nejasno.

Fedotov, rođen u Finci, proglašen je za najboljeg golmana KHL-a prošle sezone jer je pomogao moskovskom CSKA da osvoji titulu Gagarin kupa – ligaški ekvivalent Stenli kupu u NHL-u.

Takođe je bio deo ruskog tima koji je ranije ove godine osvojio srebro na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

U nekim delovima ruskih medija bilo je sugestija da je spor sa bivšim klubom CSKA možda odigrao ulogu u okolnostima Fedotova, sa organizacijom koja je tradicionalno povezana sa oružanim snagama.

Te tvrdnje su, međutim, odbačene na drugim mestima, kao i sugestije da je Fedotov umešan u kupovinu lažne vojne lične karte u pokušaju da izbegne službu.

Fedotovljev novi NHL tim Fliers je rekao da je „svestan“ njegove situacije i da prati razvoj događaja.

Pitanje ruskih hokejaša koji nastupaju u severnoameričkom NHL-u postalo je vruća tema poslednjih nedelja s obzirom na pozadinu sukoba u Ukrajini.

Mediji Atletik tvrdi da su neki timovi strahovali da njihov ruski talenat možda neće smeti da se vrati iz posete Rusiji tokom pauze posle sezone.

Prošle nedelje je objavljeno da je ruskom krilu Kirilu Kaprizovu dva puta odbijen ulazak u SAD i da je bio primoran da se vrati kući.

Kaprizov je takođe naveden u izveštajima u kojima se tvrdilo da je bio pod sumnjom da je kupio lažnu vojnu kartu, ali kao i kod Fedotova te navode su demantovali izvori koji su razgovarali za RT.

Bilo je i sugestija da će ruski omladinci biti manje privlačni na draftu NHL-a, iako se to pokazalo u velikoj meri neosnovanim pošto je trio mladih ruskih igrača prošlo u prvom kolu takmičenja u Montrealu prošle nedelje.

Šef Međunarodne hokejaške federacije (IIHF) Luc Tardif tvrdi da „nije samo Ivan Fedotov u takvoj situaciji” sa oružanim snagama u Rusiji, gde je vojna služba obavezna za sve muškarce između 18 i 27 godina. osim ako imaju valjano izuzeće.

„Naš princip je da IIHF nikada neće poništiti zakone i odluke vlasti bilo koje zemlje, iako je to tužno“, rekao je Tardif, a prenosi RIA.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin rekao je da je njegov resor spreman da pruži pomoć Fedotovu ako bude potrebno, ali da su „pitanja života vojnih lica u nadležnosti Ministarstva odbrane“.