Gugl nudi ustupke kako bi izbegao antimonopolsku tužbu

Gugl nudi ustupke kako bi izbegao antimonopolsku tužbu

Alphabet Inc (GOOGL.O) Gugl ponudio je ustupke kako bi izbegao potencijalnu američku antimonopolsku tužbu u kojoj se navodi da kompanija zloupotrebljava svoj uticaj u poslovanju sa tehnologijom oglašavanja, objavio je u petak Vol strit džornal, pozivajući se na poznate ljude sa materijom.

Gugl je predložio izdvajanje delova svog poslovanja koji prodaje na aukcijama i postavlja oglase na veb-sajtovima i u aplikacijama u zasebnu kompaniju pod Alfabetom koja bi mogla da bude procenjena na desetine milijardi dolara, dodaje se u izveštaju.

Alphabet je u izjavi Rojtersu rekao da se angažuje sa regulatorima kako bi se pozabavio njihovim zabrinutostima, dodajući da nema planove da proda ili napusti posao reklamnih tehnologija.

„Duboko smo posvećeni pružanju vrednosti širokom spektru partnera objavljivača i oglašivača u visokokonkurentnom sektoru“, rekao je Google roditelj.

Portparolka Ministarstva pravde odbila je komentar.

Brandon Kressin, advokat za borbu protiv monopola koji zastupa izdavače i kompanije u oglasnoj tehnici, delovao je skeptično da će ponuda biti dovoljna.

„Međutim, ne vidim kako bi otklanjanje biznisa, ali njegovo zadržavanje pod okriljem alfabeta, rešilo problem. Gugl bi i dalje imao podsticaj da se opredeljuje“, rekao je on u mejlu.

Odeljenje pod predsednikom Džoom Bajdenom izrazilo je snažnu sklonost prodaji imovine, koja se naziva i strukturnim lekovima, kako bi se rešili problemi protiv monopola.

Američko ministarstvo pravde tužilo je Gugl u oktobru 2020, optužujući kompaniju da nezakonito koristi svoje tržišne snage da bi ometala rivale, u najvećem izazovu moći i uticaja Big Tech-a u poslednjih nekoliko decenija.

Britanski regulator konkurencije u maju je pokrenuo drugu istragu o reklamnim praksama Gugla, rekavši da bi gigant za pretragu mogao da narušava konkurenciju i da je možda nezakonito favorizovao sopstvene usluge.

Gugl se takođe suočava sa istragom regulatora u Evropi koji su u junu prošle godine otvorili istragu o tome da li njegov posao digitalnog oglašavanja daje jedinici Alphabet nepravednu prednost nad rivalima i oglašivačima.