Ministri spoljnih poslova SAD i Kine održali prve lične razgovore od oktobra

Ministri spoljnih poslova SAD i Kine održali prve lične razgovore od oktobra

Američki državni sekretar Antoni Blinken i kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji sastali su se u subotu na prvim ličnim razgovorima od oktobra nakon što su prisustvovali samitu G20 na kojem je najviši američki diplomata predvodio napore da izvrši pritisak na Rusiju zbog svog rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Američki zvaničnici kažu da je Blinkenov sastanak sa Vangom na Baliju u Indoneziji, uključujući jutarnju sesiju razgovora i radni ručak, usmeren na održavanje stabilnih teških odnosa SAD sa Kinom i sprečavanje da nenamerno zakrene u sukob.

„Ne postoji zamena za diplomatiju licem u lice, a u tako složenom i posledičnom odnosu kao što je onaj između Sjedinjenih Država i Kine ima mnogo toga da se razgovara“, rekao je Blinken novinarima na početku sastanka.

„Veoma se radujemo produktivnom i konstruktivnom razgovoru“, rekao je on.

Očekuje se da će Blinken ponoviti upozorenja Kini da ne podržava ruski rat u Ukrajini, a dve strane će se pozabaviti spornim pitanjima koja uključuju Tajvan, obimne pretenzije Kine na Južno kinesko more, širenje uticaja na Pacifik, ljudska prava i trgovinske tarife.

Međutim, obe strane dele interes da se odnos održi stabilnim, a Blinken i američki zvaničnici kažu da se očekuje da će predsednik Džo Bajden i kineski predsednik Si Đinping ponovo razgovarati narednih nedelja, o čemu će verovatno biti reči na sastanku u subotu.

„Kina i SAD su dve velike zemlje, tako da je neophodno da dve zemlje održavaju normalnu razmenu“, rekao je Vang novinarima.

„Istovremeno, moramo da razgovaramo zajedno kako bismo osigurali da će ovaj odnos nastaviti da napreduje na pravom putu“, rekao je Vang.

Danijel Rasel, najviši američki diplomata za istočnu Aziju pod bivšim predsednikom Barakom Obamom, koji ima bliske kontakte sa zvaničnicima Bajdenove administracije, rekao je da veruje da će ključni cilj sastanka biti istraživanje mogućnosti ličnog sastanka između Bajdena i Sija, prvi kao lideri, verovatno na marginama samita G20 na Baliju u novembru.

Sjedinjene Američke Države nazivaju Kinu svojim glavnim strateškim rivalom i zabrinute su da bi jednog dana mogle da pokušaju da zauzmu demokratsko ostrvo Tajvan, kao što je Rusija napala Ukrajinu.

Najviši američki diplomata za istočnu Aziju Danijel Kritenbrink rekao je u utorak da očekuje „iskrenu“ razmenu sa Vangom i rekao da će to biti još jedna prilika „da prenesemo naša očekivanja o tome šta očekujemo od Kine da uradi, a ne da uradi u kontekstu Ukrajine“.

Neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, Peking i Moskva najavili su partnerstvo bez ograničenja. Međutim, američki zvaničnici su rekli da nisu videli da je Kina izbegavala oštre sankcije Rusiji predvođene SAD ili da joj je obezbedila vojnu opremu.

Međutim, Kina je odbila da osudi postupke Rusije i kritikovala je sveobuhvatne sankcije.

Američki zvaničnici upozorili su na posledice, uključujući sankcije, ukoliko Kina počne da nudi materijalnu podršku ruskim ratnim naporima, koje ona naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za degradaciju ukrajinske vojske, iako Kijev uzvraća da je to otimanje zemlje u imperijalnom stilu.

Uprkos njihovom strateškom rivalstvu, dve najveće svetske ekonomije ostaju glavni trgovinski partneri, a Bajden razmatra ukidanje carina na niz kineske robe kako bi obuzdao rastuću američku inflaciju pre novembarskih srednjoročnih izbora, sa kontrolom Kongresa u fokusu.