Ukrajina nastoji da blokira povratak gasne turbine Rusiji

Ukrajina nastoji da blokira povratak gasne turbine Rusiji

Ukrajinska vlada vrši pritisak na Kanadu da Rusiji ne vrati gasnu turbinu koja bi mogla da poveća snabdevanje Nemačke ruskim gorivom, objavili su Rojters i ukrajinski novinski sajt. Kijev tvrdi da bi presedan narušio sankcije protiv Rusije.

Prethodno je ruski gasni monopol Gasprom smanjio protok kroz gasovod Severni tok na 40 odsto kapaciteta, tvrdeći da Nemačka nije vratila gasnu turbinu Siemens sa održavanja u Kanadi. Ključni deo opreme zaglavio se zbog sankcija Otave Rusiji.

Prema izvorima u ukrajinskoj vladi koje su u četvrtak i petak citirali Rojters i ukrajinski novinski sajt Evropejskaja pravda, Kijev je obavešten da je Kanada odlučila da vrati turbinu. Zvaničnici u Ukrajini su tvrdili da je to bio loš potez.

„Ako, ne daj Bože, ova odluka bude odobrena, nesumnjivo ćemo apelovati na naše evropske kolege da se njihov pristup mora preispitati“, rekao je izvor u ukrajinskom ministarstvu energetike, a prenosi Rojters. „Jer, ako zemlje ne poštuju odluke koje su dogovorile o sankcijama, kako možemo govoriti o solidarnosti?

Oba medija su objavila da je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko lobirao u Kanadi da ne vrati turbinu, tvrdeći da bi Rusija mogla da poveća isporuke gasa Nemačkoj. Ukrajinski list navodi da je ministar poslao pismo na dve stranice svom kanadskom kolegi Džonatanu Vilkinsonu 22. juna, u kojem je objasnio da bi više ruskog gasa moglo da se pumpa kroz Ukrajinu.

Kijev je zabrinut da bi Kanada, pokleknuvši onome što smatra ruskom energetskom ucenom, postavila loš presedan za zapadni režim sankcija.

Nemačka je aktivirala drugu fazu svog plana za vanredne situacije sa gasom nakon što je Rusija smanjila isporuke preko Severnog toka. Berlin je navodno zatražio od Otave da vrati turbinu pre nego što 10 dana planiranog održavanja na gasovodu počne sledeće nedelje.