Predsednik Indonezije posetiće Ukrajinu i Rusiju u misiji izgradnje mira

Predsednik Indonezije posetiće Ukrajinu i Rusiju u misiji izgradnje mira

Indonežanski predsednik Džoko Vidodo rekao je u nedelju da će pozvati svoje ruske i ukrajinske kolege da otvore prostor za dijalog tokom misije izgradnje mira u zaraćenim zemljama i zatraže od ruskog Vladimira Putina da naredi hitan prekid vatre, prenosi Rojters.

„Rat mora biti zaustavljen i globalni lanci snabdevanja hranom ponovo aktivirani“, rekao je Jokovi, kako je predsednik popularno poznat, pre nego što je otišao u Nemačku na samit G7 u ponedeljak.

Predsednik je takođe rekao da će ohrabriti zemlje G7 da traže mir u Ukrajini nakon ruske invazije i pronađu trenutno rešenje za globalnu krizu hrane i energije. Rusija svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“.

Odvojeno, indonežanski ministar spoljnih poslova Retno Marsudi rekao je da hranu i proizvode od đubriva iz Rusije i Ukrajine treba „reintegrisati u globalno tržište, uprkos ratu“.

„Neophodno je obezbediti žitni koridor iz Ukrajine i otvoriti izvoz hrane i đubriva iz Rusije. Sve zemlje moraju da se uzdrže od akcija koje dodatno pogoršavaju ovu prehrambenu krizu“, rekao je Marsudi u saopštenju u nedelju.

Indonezija je osudila rat i izrazila simpatije Ukrajincima. Međutim, Jokovi je u aprilu rekao da je odbio zahtev za oružje od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.