Kripto industrija strahuje od regulatorne reakcije zbog krize kreditiranja

Kripto industrija strahuje od regulatorne reakcije zbog krize kreditiranja

Nova kripto kriza se nazire – i kompanije strahuju da će sekira regulatora uskoro pasti.

Jedan od najvećih zajmodavaca na kripto tržištu, Celsius Netvork, muči se dok se sektor u procvatu pogoršava. Zajmodavac je u ponedeljak rano ujutru najavio da obustavlja povlačenje i funkcije trgovanja kriptovalutama zbog „ekstremnih tržišnih uslova“, odluke koja će onemogućiti ljudima pristup digitalnoj imovini koju su deponovali kod kompanije.

Celzijusova odluka je efektivno zamrznula digitalnu imovinu više od 2 miliona klijenata, od kojih su mnogi položili depozite uz obećanje o oglašenim godišnjim prinosima od čak 18 procenata – stopama koje su nezapamćene među tradicionalnim bankovnim računima.

Kolaps bi te štediše mogao ostaviti bez novca.

Bilans stanja kompanije bio je u slobodnom padu od kraja prošle godine, ubrzo nakon što je prikupila 750 miliona dolara od najvećih kompanija rizičnog kapitala i velikog kanadskog penzionog sistema, a prijavljena imovina je pala za 50 odsto od kraja decembra. Celzijusov digitalni token, CEL, takođe je oslabio cenu, sa trgovanja blizu 4 dolara krajem 2021. na samo 0,32 centa sada. Druga konkurentska kompanija je već ponudila da uzme određenu imovinu u svetlu „onog što izgleda kao nesolventnost“ Celziusa.

Kripto kompanije su već u stanju pripravnosti nakon nedelja neizvesnosti u padu tržišta u kojoj je vrednost celog tržišta pala za dve trećine od svog vrhunca od 3 triliona dolara početkom novembra. Kripto tržišta se takođe potresaju zbog nedavnog kolapsa TerraUSD-a, takozvanog stabilnog novca čija je popularnost porasla zahvaljujući ogromnim prinosima obećanim preko povezane platforme za pozajmljivanje. Pad Celzijusa nije pomogao tržišnim previranjima, jer je cena bitkoina dodatno pala na oko 22.000 dolara – što je daleko od novembarskog maksimuma od 67.000 dolara.

Kriza koja je u toku izazvala je nove strahove da bi tržišni regulatori mogli staviti kiboš na novonastale kompanije za kripto pozajmljivanje koje su se pozicionirale kao alternative tradicionalnim bankama.

„Prilično sam ljut na to kako bezobzirno[li] Celsius vodi svoje poslove“, rekao je izvršni direktor Cripto Finance, Patrick Heusser, u mejlu, pozivajući se na obećanja kompanije o visokim prinosima. „Pretpostavljam da će rezultat biti prilično jaka ili preterana mera regulatora (umesto promišljene).“

„Na kraju, potrošač biva kažnjen (ponovo) kao i svi ozbiljni pružaoci usluga koji se ponašaju promišljeno i usklađeno i regulisano“, dodao je on.

Heusser nije usamljen. Na fintech konferenciji u Amsterdamu prošle nedelje, učesnici koji su radili za kripto kompanije šaputali su zabrinutost zbog Celzijusa i strahovali od regulatorne reakcije. Među retkima kojima je bilo prijatno da o tome javno govore bio je Stiven Ričardson, potpredsednik za strategiju proizvoda i poslovna rešenja u kripto kompaniji Fireblocks.

Regulatori će biti „veoma brzi“ da se pozabave krizom u kripto pozajmljivanju, rekao je prisutnima, posebno nakon što je nedavna kriza na tržištu stabilnih coin-a dovela do toga da investitori gube milijarde. „Treba da budemo oprezni tamo“, rekao je.

Celsius nije odgovorio POLITICO-u za komentar.