SAD žele da zaplene avione ruskog milijardera

SAD žele da zaplene avione ruskog milijardera

Američki sud izdao je u ponedeljak naloge za zaplenu dva luksuzna aviona u vlasništvu ruskog milijardera Romana Abramoviča. Prema saopštenju Ministarstva pravde, ovaj potez je deo nedavnih sankcija koje su uvedene protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini.

Vlasti kažu da su avioni američke proizvodnje leteli u i iz Rusije bez dobijanja dozvola od američkog Ministarstva trgovine. Avioni i delovi aviona podležu izvoznim pravilima zbog njihove potencijalne vojne upotrebe i implikacija na nacionalnu bezbednost.

U pitanju su avioni Boeing 787 Dreamliner od 350 miliona dolara i Gulfstream G650 ER od 60 miliona dolara. „Boing je odleteo u Rusiju 4. marta 2022. bez dozvole BIS-a, a sada se nalazi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, navodi se u izveštaju i dodaje da je „Glfstrim leteo u Rusiju 12. i 15. marta 2022. bez BIS-a. licencu i ostaje u Rusiji“.

Odeljenje može tražiti da kazni Abramoviča do 328.121 dolara po nelicenciranom letu, ili skoro milion dolara za tri leta, između ostalih kazni.

Zapadne zemlje su u potrazi za ruskom imovinom za sankcije nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru. Hiljade ruskih pojedinaca su od tada sankcionisane, a njihova imovina i novac su zaplenjeni ili zamrznuti od strane vlasti u SAD i drugim zemljama, kao i od strane EU.