Grčka kritikuje Nemačku zbog isporuke BMP Ukrajini umesto Marder-a

Grčka kritikuje Nemačku zbog isporuke BMP Ukrajini umesto Marder-a

Grčka smatra presporo nemačku šemu, po kojoj će Atina isporučivati Ukrajini sovjetske oklopne transportere BMP-1 u zamenu za modernizovane i remontovane nemačke BMP-ove Marder.

O tome je za Bild govorio izvor iz grčkog Ministarstva odbrane.

Prema planu koji su dogovorile Nemačka i Grčka, prenos opreme u Ukrajinu odvijaće se na sledeći način.

Predstavnici Atine će prvo biti pozvani na sastanak specijalnog komiteta u Nemačku da proveri u kakvom je stanju Marder. Nakon toga, BMP bi trebalo da budu modernizovani i predati Grčkoj, gde će biti ponovo testirani i prefarbani u grčke boje. A i tada će Atina moći da preda Ukrajini BMP-1.

Prema izvoru Bilda, snabdevanje oružjem u okviru nemačke šeme je dugotrajno i previše zbunjujuće: „Možda će proći najmanje dva meseca pre nego što prvi nemački BMP bude na našim ostrvima dok mi držimo naše BMP spremne.

Ranije je u Grčkoj naglašeno da će zbog bezbednosnih zabrinutosti iz Turske predati svoje BMP Ukrajini tek pošto od Nemačke dobiju Marder.

Sredinom aprila, grčko ministarstvo odbrane saopštilo je da više ne planira da pruža pomoć u naoružanju Ukrajini jer bi to oslabilo sopstvene odbrambene sposobnosti. Ranije je Grčka predala Ukrajini dva aviona uz vojnu pomoć, uključujući malokalibarsko oružje i SAM.

Međutim, krajem maja, kancelar Olaf Šolc najavio je u utorak razmenu u kojoj će Nemačka predati 50 nemačkih oklopnih transportera Marder Grčkoj, a Grčka brzo isporučiti Ukrajini oklopna vozila sovjetske proizvodnje.

Međutim, kako navodi Bild, reč je o nemačkim oklopnim vozilima za koje je Rajnmetal 22. aprila podneo zahtev za izvoz u Ukrajinu kod Saveznog saveta bezbednosti.

Nemačka strana nije saopštila kada će biti završen proces prenosa opreme Grčkoj.