Novi predsednik Albanije biće načelnik Generalštaba

Novi predsednik Albanije biće načelnik Generalštaba

Albanski premijer Edi Rama izjavio je u petak da je njegova stranka izabrala ministra odbrane zemlje za novog predsednika pošto nije uspela da izabere nijednog kandidata sa opozicijom, preneo je Rojters.

General-major Bajram Begai postao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Albanije 2020. godine nakon što je obavljao različite funkcije u vojsci, uglavnom u oblasti medicine.

Rama je rekao da je njegova stranka raspravljala o 26 imena, ali je na kraju odlučila da je „Run prava osoba da bude predsednik Albanije u narednih pet godina“.

Nije bilo moguće ranije izabrati novog predsednika u tri kruga, u kojima je potrebno dobiti tri peta glasa u parlamentu od 140 poslanika.

U poslednja dva kruga potrebna je prosta većina, a Ramina stranka ima 74 glasa. Očekuje se da će se parlament sastati u subotu uveče kako bi glasao za novog šefa države.

Uloga predsednika u Albaniji je uglavnom simbolična, iako on ima određena ovlašćenja nad pravosuđem i oružanim snagama. Albanija je ušla u NATO 2009.

Podsetimo, Albanija je NATO-u ponudila mogućnost da koristi pomorsku bazu Paša Liman, koja je izgrađena u sovjetsko vreme.

NATO je takođe započeo rad na modernizaciji albanske vazdušne baze Kučevo, koja će po završetku postati pomoćni aerodrom za operacije Alijanse.