Bajden naredio da se zastave postave na pola koplja

Bajden naredio da se zastave postave na pola koplja

Američki predsednik Džozef Bajden je u četvrtak obeležio gubitak milion Amerikanaca usled pandemije COVID-19.

Bajden je u četvrtak ujutru objavio pisano saopštenje i očekuje se da će izdati predsednički proglas kojim naređuje da se zastave postave na pola koplja kasnije tokom dana. Prekretnica dolazi istog dana kada bi Bajden trebalo da predvodi 2. globalni samit o COVID-19.

„Danas obeležavamo tragičnu prekretnicu: milion američkih života izgubljeno u COVID-19. Milion praznih stolica oko stola. Svaki nenadoknadiv gubitak. Svako ko je ostavio za sobom porodicu, zajednicu i naciju zauvek se promenio zbog ove pandemije“, napisao je Bajden. „Jil i ja se molimo za svakog od njih.“

Bajden je dalje pozvao Kongres da održi finansiranje dodatnih testova, vakcina i tretmana na COVID-19.

„Neka Bog blagoslovi milion izgubljenih američkih života i ostavljene njihove voljene“, zaključio je on.

Bajden će se kasnije u četvrtak obratiti na 2. globalnom samitu o COVID-19, čiji su domaćini SAD. Otprilike 30 nacija, međunarodnih organizacija i kompanija učestvovaće u virtuelnom događaju, saopštila je Bela kuća.

Očekuje se da će SAD ponovo naglasiti važnost vakcinacije globalne populacije kako za spasavanje života tako i za sprečavanje širenja dodatnih varijanti COVID-a. SAD su predvodile svet u doniranju doza vakcina, obećavajući da će isporučiti 1,1 milijardu doza za globalnu upotrebu do kraja 2023.

Pandemija COVID-19 nastavila je da prati Bajdenovo predsedništvo otkako je stupio na funkciju. Njegova inauguracija je usledila kada je pandemija za većinu Amerikanaca prestala, ali su se virus – i vladina ograničenja – vratili prošle jeseni.