Ukrajina: Evakuacija medicinara i ranjenika iz Azovstalja

Ukrajina: Evakuacija medicinara i ranjenika iz Azovstalja

Ukrajina vodi razgovore o evakuaciji lekara i ranjenika iz fabrike Azovstal, kao i civila iz drugih delova Mariupolja.

Relevantnu izjavu dala je na brifingu koordinatorka humanitarnih koridorskih napora Kancelarije predsednika Ukrajine Tetjana Lomakina, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Sada vodimo razgovore o važnoj drugoj fazi humanitarne operacije spasavanja zdravstvenih radnika i ranjenika, odnosno oko 500 ljudi, kao io otvaranju humanitarnih koridora potrebnih za stanovnike Mariupolja. U gradu je ostalo oko 100.000 civila, uglavnom staraca, žena i dece. Oni čekaju spas, a Ukrajina će učiniti sve da otvori humanitarne koridore“, rekao je Lomakina.

Prema njenim rečima, takođe je izazovna situacija u Luganskoj i Donjeckoj oblasti. Neprijateljsko granatiranje naselja je pojačano, a evakuacija je veoma komplikovana.

„Da bismo otvorili humanitarne koridore, potrebno je da razgovaramo o režimu prekida vatre. To je upravo ono što će naš pregovarački tim pokušati da postigne kako bi obnovio kretanje ljudi i omogućilo im da odu u bezbednije oblasti u Ukrajini“, rekao je Lomakina.

Prema Lomakini, ruska strana nije zainteresovana za ovo i čini sve napore da blokira kretanje kolona za evakuaciju, kršeći međunarodno humanitarno pravo. Svi takvi slučajevi su dokumentovani i biće razmatrani na nivou UN.