Britanci se suočavaju sa „pravim siromaštvom u hrani“, upozorava gigant supermarketa

Britanci se suočavaju sa „pravim siromaštvom u hrani“, upozorava gigant supermarketa

Predsednik velikog britanskog supermarketa Tesco, Džon Alan, rekao je da se mnogi u zemlji bore sa sve većim troškovima hrane i goriva zbog inflacije, kako citira Tajms u utorak,

„Bio sam u nekim [Tesco] prodavnicama u petak i prvi put sam čuo mnogo godina da kupci govore osoblju na blagajni ‘Prestanite kada dođete do 40 funti, ne želim da potrošim ni peni na to’, “, rekao je Allan.

„Mislim da se mnogi od njih bore kako bi mogli da zagreju svoje domove i da prehrane svoje porodice“, nastavio je on. „I mislim da vidimo, znate, pravo siromaštvo u hrani po prvi put u generaciji.

Šef Tesco-a je izrazio nadu da će vlada uskočiti da smanji pritisak na one koji se bore da sastave kraj s krajem. Allan je sugerisao da bi vlada mogla da preokrene kurs planiranog povećanja poreza na zarade. On je takođe pozvao na reformsko olakšanje stopa, rekavši da su se mnoge manje prodavnice suočile sa gašenjem pošto su potrošači smanjili potrošnju.

Ovog meseca, Banka Engleske izdala je strašno upozorenje, rekavši da će Britanci pretrpeti „istorijski“ šok za svoje prihode jer očekuje da će rekordno visoka inflacija nastaviti da raste. Centralna banka je takođe saopštila da bi kriza troškova života mogla da gurne privredu u recesiju ove godine.