Investitori ostavljaju Apple za Campbell supu

Investitori ostavljaju Apple za Campbell supu

Ključni globalni tehnološki giganti izgubili su preko 1 bilion dolara svoje vrednosti u poslednja tri dana trgovanja usred rasprodaje akcija u SAD, izvestio je u ponedeljak CNBC.

Apple je od četvrtka izgubio tržišnu kapitalizaciju od 220 milijardi dolara, Microsoft je pao za oko 189 milijardi dolara, dok su Tesla i Amazon takođe pretrpeli velike gubitke, prema podacima koje je objavila kuća.

Ovo dolazi usred šire rasprodaje na američkim tržištima, koja su naglo pala u četvrtak nakon što su američke Federalne rezerve povećale referentnu kamatnu stopu u sredu. Pad se preneo u ponedeljak i tokom poslednja tri dana, Dov Jones je na kraju pao za više od 5%, S&P 500 je pao za 7%, a Nasdak Composite je izgubio oko 10%.

U međuvremenu, tradicionalnije akcije, kao što su prehrambene kompanije Campbell Soup, General Mills i J.M. Smucker, su u porastu, jer izgleda da investitori preferiraju sigurnije dijelove tržišta u vrijeme ekonomske neizvjesnosti.

Poskupljenje američke centralne banke od 50 baznih poena u sredu, najveće od 2000. godine, došlo je usred intenziviranja napora da se uhvati u koštac sa rastućom inflacijom. Troškovi života u SAD rastu zbog porasta cena energije kao rezultat sankcija u vezi sa Ukrajinom protiv Rusije, velikog izvoznika energije.